AstraZeneca interromp els assajos de la vacuna d’Oxford per la “malaltia inexplicable” d’un dels participants La farmacèutica, en l'última fase de proves de la vacuna, revisarà les dades de seguretat

ACN Barcelona .- AstraZeneca ha interromput els assajos de la vacuna contra la covid-19 que ha desenvolupat amb la Universitat d’Oxford per la “malaltia potencialment inexplicable” d’un dels participants, segons un comunicat de la companyia difós pel portal ‘Stat’. La farmacèutica, en l’última fase de proves de la vacuna, revisarà les dades de seguretat. En el comunicat, remarca que en grans assajos, es poden desenvolupar malalties per casualitat, però això s’ha de revisar molt curosament. “Estem treballant per agilitzar la revisió de l’esdeveniment per minimitzar qualsevol possible impacte en el calendari de l’assaig”, afegeix AstraZeneca, que diu que estan compromesos amb la seguretat dels participants i els més “alts estàndards” en els seus assajos.

Segons un informe del diari ‘The New York Times’ que cita una font propera a la situació, el participant ha desenvolupat una mielitis transversa. Es tracta d’un trastorn neurològic que es caracteritza perquè els pacients pateixen una inflamació en alguna secció, i en els dos costats, de la medul·la espinal. Aquesta inflamació afecta la informació que els nervis de la medul·la espinal envien a la resta del cos, segons informa la Societat Espanyola de Neurologia.

Com a conseqüència de la inflamació, els pacients poden experimentar dolor, paràlisi o debilitat muscular; problemes sensorials, com formigueigs o ardor i disfuncions en l’aparell digestiu o en l’urinari, entre altres. Els diferents símptomes depenen de la zona de la medul·la espinal on s’ha produït la inflamació i el seu grau d’afectació, segons la informació facilitada per la Societat Espanyola de Neurologia.

La incidència d’aquesta malaltia és relativament baixa, ja que cada any es detecten entre 1 i 8 casos per cada milió de persones. És un trastorn que pot aparèixer en qualsevol edat, però es dona amb més freqüència en pacients d’entre 10 i 19 anys i entre els 30 i 39 anys.

Les causes del trastorn són molt diverses. Pot produir-se per algun tipus d’infecció viral, bacteriana o fúngica que afecta la medul·la espinal. En ocasions no és la infecció la que provoca el dany directament, sinó la resposta immunitària i en aquest cas seria una mielitis parainfecciosa. També es pot produir per algunes malalties que afecten el sistema immunitari, com el lupus o la síndrome de Sjögren, o a malalties que produeixen trastorns de la mielina, com l’esclerosi múltiple.

Al llarg dels darrers anys, s’han descrit casos que, de forma molt ocasional, han associat temporalment la vacunació i l’aparició d’una mielitis transversa, però aquesta associació temporal no demostra casualitat. Són molts pocs casos descrits en tot el món i associats a vacunes molt diferents, indica la SEN.

La mielitis transversa és un trastorn greu i amb pronòstic variable. Aproximadament un terç dels pacients recuperen la funció neurològica de forma completa o quasi completa; un altre terç desenvoluparà una discapacitat moderada i la resta tindrà seqüeles greus, entre les quals alteracions en la marxa, problemes urinaris, intestinals o espasmes.

El tractament farmacològic de la mielitis transversa dependrà, en gran mesura, de la causa que l’hagi provocat. En qualsevol cas, és molt important començar des dels primers dies un tractament rehabilitador integral i multidisciplinari (físic, psicològic i social), assenyala la SEN.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.