Finca es Rafal, Mallorca

Armengol es reuneix amb els investigadors que desenvolupen projectes per fer front a la COVID-19 gràcies a les inversions del Govern i l’IdISBa L’institut ha invertit 770.000 euros des de l’inici de la pandèmia per estudiar la malaltia, dels quals la Conselleria de Salut n’ha destinat 400.000

L’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) ha destinat 770.000 euros a projectes d’investigació en salut des de l’Inici de la pandèmia i ha mantingut l’esforç per captar i retenir talent investigador. Així ho ha explicat avui la presidenta del Govern, Francina Armengol, la qual ha destacat el compromís del Govern amb la ciència i amb la inversió en recerca, desenvolupament i innovació per garantir un sistema sanitari excel·lent preparat per atendre les necessitats de la població i fomentar la salut i el benestar.

“Tenim el compromís, per part del Govern, de seguir amb el suport específic a la investigació i, de manera molt especial, la que està lligada a la salut”, ha explicat Armengol, i ha afegit: “Ara més que mai, amb la pandèmia, hem de seguir consolidant aquests projectes que necessitaran el suport del Govern de les Illes Balears”.

Armengol ha visitat avui les instal·lacions de l’IdISBa, ubicades al recinte de l’Hospital Universitari de Son Espases, per conèixer de prop l’activitat investigadora que lideren els investigadors de les Illes, en especial en l’àmbit de la COVID-19. La presidenta −que ha estat acompanyada per la consellera de Salut, Patricia Gómez; la directora general de Formació i Acreditació, Asunción Sánchez; el gerent de l’hospital, Josep Pomar; el director científic de l’IdISBa, Miquel Fiol, i el gerent de l’Institut, José Lladó− s’ha reunit amb diversos investigadors principals, que li han exposat els seus estudis relacionats amb la COVID-19.

La presidenta ha agraït la “magnífica feina” dels investigadors i investigadores per desenvolupar projectes que ajudin a fer front tant a la malaltia com a les seves conseqüències. En aquest sentit, ha assegurat que l’IdISBa “sempre està a l’altura de les circumstàncies”, que ja és un institut “consolidat” i que mantindrà “el suport pressupostari i polític per tirar endavant més projectes”.

Cal recordar que davant la situació d’emergència provocada per la pandèmia internacional de la COVID-19, el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria de Salut i Consum, va finançar l’IdISBa amb 300.000 euros per tal de fomentar la investigació i la innovació sanitària –de dintre i fora de l’institut− destinada a reforçar la lluita contra la malaltia i fer front als reptes científics, tècnics i d’investigació.

En un primer moment, es varen finançar 12 projectes centrats en diversos àmbits de la recerca, sobretot propostes destinades a millorar els test de diagnòstic ràpid, de desenvolupament de productes de desinfecció per a persones o superfícies, propostes innovadores que contribueixen al seguiment i control de la malaltia, entre d’altres. Addicionalment, la Conselleria de Salut i Consum va transferir 100.000 euros més a l’IdISBa, la qual cosa va permetre finançar un total de tres projectes més. En total, doncs, s’hi ha destinat un poc més de 400.000 euros.

A més, cal assenyalar que dos projectes de l’IdISBa relacionats amb la COVID-19 han rebut finançament de l’Institut de Salut Carles III, per valor de 100.000 en total.

Projectes Synergia i Primus

Al marge de la inversió específica per a projectes relacionats amb la COVID-19, enguany,  per quart any consecutiu, l’Institut ha llançat, el mes de setembre, la convocatòria dels projectes intramurals Synergia i Primus, específics per als investigadors de l’IdISBa. En total, hi dedica 190.000 euros.

El programa Synergia, amb un pressupost global de 160.000 euros, té per objectiu l’execució de projectes d’investigació en salut de qualitat contrastada que es duguin a terme en el marc d’una cooperació entre dos grups d’investigació o més de l’Institut.

El programa Primus, dotat amb 30.000 euros, es configura com una convocatòria de projectes que permetin assolir resultats preliminars i que serveixin de punt de partida per obtenir finançament en convocatòries competitives de l’àmbit nacional o internacional.

Aposta pel talent investigador: II convocatòria Ramon Llull i pròrroga de Folium

Igualment, l’Institut ha mantingut l’esforç per captar i mantenir talent científic a les illes.

Per segon any consecutiu s’ha obert la Convocatòria Ramon Llull, un programa que permetrà que els professionals seleccionats puguin compaginar més bé la seva tasca assistencial amb la investigadora, per la qual cosa se’ls alliberarà, parcialment, de la seva activitat clínica assistencial perquè puguin dedicar aquest temps a activitats de recerca.

El programa s’adreça als professionals sanitaris dels centres dependents del Servei de Salut de les Illes Balears o de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. La convocatòria es presenta en tres modalitats amb un total de 72.000 euros.

A més, el mes de juny es va acordar prorrogar els nou contractes postdoctorals del programa FOLIUM del projecte FUTURMed, finançats per l’impost de turisme sostenible (ITS), durant tres mesos i mig més per un import de 107.969 euros.

El projecte FUTURMed té per objectiu la contractació de joves investigadors amb gran potencial i de trajectòria reconeguda, així com la formació en habilitats transversals (emprenedoria, lideratge i comunicació).

La pròrroga s’emmarca en el context de la crisi sanitària causada per la pandèmia de la COVID-19, per la qual s’han adoptat mesures urgents en l’àmbit social i econòmic. Amb aquesta mesura l’entitat s’assegura que els investigadors puguin continuar amb els seus projectes en els terminis establerts i que l’acompliment de l’activitat investigadora i els resultats corresponents no es vegin perjudicats.

Durant la visita, Armengol ha pogut visitar les instal·lacions de l’edifici de gestió de l’IdISBa i ha recorregut l’animalari i l’oficina del biobanc pulmonar, a més de diversos laboratoris.

Cal assenyalar també que en els seus laboratoris l’IdISBa pot fer proves PCR, ja que va rebre l’autorització per fer-ho del Ministeri de Ciència i Innovació. Amb els recursos humans i tecnològics de què disposa, la capacitat diagnòstica és de 276 mostres diàries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.