Zapatero ha continuat rebutjant la possibilitat que se celebri un referèndum a Catalunya, tot i que l’independentisme pugui arribar a superar en algun moment el 50% dels vots a les urnes. Més enllà de la Constitució, ha expressat que una consulta d’aquest tipus significaria posar-se “en un túnel sense sortida”. Ha considerat que la societat s’hi dividiria, que el resultat podria ser “ajustat” i que, a més, aquest resultat podria canviar en poc temps.
Per això, l’exdirigent socialista ha insistit que no es pot votar “si som d’una manera o d’una altra” i que això s’ha d’acordar. La seva aposta passa per treballar “en diferents marcs”, també des de la taula del diàleg, i assolir un “gran acord” que pugui ratificar-se al Parlament i al Congrés o a través d’un referèndum.
Sobre la possibilitat d’un referèndum de monarquia o república, Zapatero ha defensat que els espanyols van prendre fa 40 anys la decisió de ser una monarquia parlamentària amb la votació de la Constitució i ha cridat a “respectar el pacte constitucional”. Creu que els partits ho poden plantejar però dubta que hi hagi mai les majories necessàries perquè s’aconsegueixi. Després de la marxa del rei emèrit d’Espanya, que li va provocar “disgust”, Zapatero sí que aposta per més “institucionalització” de la monarquia. També ha confiat que Joan Carles I doni explicacions.