‘Alaior Art contemporani’ recull més d’un centenar obres que constitueixen una impressionant col·lecció de primer nivell que aportarà una enorme projecció al municipi.
En breu, l’Ajuntament d’Alaior inaugurarà ‘AAC’, Alaior Art Contemporani, que esdevindrà un abans i un després en la promoció turística del municipi i en la projecció d’Alaior com a referent internacional de l’art i la cultura en general.
Artistes tan reconeguts internacionalment com Joan Miró, Miguel Barceló, Marina Abramović, Jaume Plensa, Antonio Saura o Antoni Tàpies, entre molts altres, són els que a partir d’ara faran d’Alaior un indubtable pol d’atracció per als amants de l’art i visitants de tot el món, que podran gaudir de més d’un centenar d’obres de gran valor que conformen la col·lecció cedida a l’Ajuntament d’Alaior gratuïtament per tres anys, prorrogables a dos més.
José Luis Benejam, batle d’Alaior, ha destacat que «fa temps que anem fent feina perquè una exhibició d’art d’aquestes característiques es pogués desenvolupar a Alaior. Aquesta és una aposta decidida per la cultura, una de les nostres propostes electorals, i no hem aturat fins que s’ha fet realitat. Sempre hem cregut que la col·laboració publico-privada és molt beneficiosa pel poble, i aquest n’és un altre clar exemple».
«Es tracta d’una oportunitat d’or que esdevindrà com l’única exhibició pública d’una col·lecció privada d’aquestes característiques a Menorca, i com una de les més destacades a totes les Illes Balears. Són peces de molt de valor i qualitat, de prestigiosos artistes d’àmplia repercussió, que suposaran tot un impuls per la promoció turística i cultural del centre històric del poble, i en general de tot el municipi», ha afegit Benejam.
El fet que la col·lecció estigui formada en part per importants obres de gravat, tècnica molt arrelada a l’illa, suposa una oportunitat única perquè les persones interessades en aquesta tècnica aprofundeixin en el seu estudi, tenint a prop peces de gran renom, que de ben segur seran una font d’inspiració.
Aquesta iniciativa, però, va més enllà de la creació només d’una exposició permanent. El consistori, amb la col·laboració dels col·leccionistes, anirà realitzant també exposicions temàtiques i temporals d’altres obres de la seva propietat, així com d’altres col·leccionistes privats, per mantenir en tot moment l’interès i afluència de visitants.
Així mateix, es combinarà l’activitat expositiva amb xerrades i tallers sobre els autors de l’exposició, i altres interessants temàtiques. D’aquesta manera, es generarà també un espai didàctic i de trobada entorn del foment de la cultura que esdevindrà tota una fita expressiva i social.
A la col·lecció hi trobem escultures, obres de pintura i obra gràfica. Cal remarcar per la seva importància l’obra de Miró, representada a la col·lecció amb l’escultura ‘La Boulangère’, el tríptic d’aiguafort i aiguatintes: ‘Le Marechal des Logis’, ‘Le Tambour Major’, i ‘L’Otarie Savante’, o la impressionant sèrie de gravats i aiguatinta ‘Passage de l’Egyptienne’.
D’Antonio Saura destaquen obres com ‘Dora Maar’ i ‘Tête’, i de Jaume Plensa una sorprenent obra de tècnica mixta sobre paper ‘Calamar’ de 4 metres. Així mateix, ressalta el gravat d’Antoni Tàpies ‘Roig i Negre’, la seva sèrie de gravats ‘Berlin’, o una obra de Juana Francés, considerada com l’artista femenina d’art contemporani d’Avantguarda més important i fundadora del grup ‘El Paso’ (1957) ‘Cap de Gos’.
La col·lecció també compta amb obra de Marina Abramović que mai ha estat exposada públicament, i que veurà la llum per primera vegada a l’exposició d’Alaior. Aquest impressionant treball de la coneguda reina de la performance està compost per 5 peces d’alabastre tallat amb tècnica 3D i llum led interior.
Així mateix, són part d’aquesta exhibició importants artistes com Antonio López, Alexander Calder, Juan Correa, Oscar Domínguez, Luis Gordillo, Juan Muñoz o Pablo Palazuelo.
A la mostra també hi tenen cabuda joves promeses que ja compten amb un elevat reconeixement, com Santiago Giralda (3 obres), Robert Ferrer, (2 obres) o Salustiano (5 obres).
L’autoretrat és un dels gèneres protagonistes d’aquesta col·lecció, amb noms tan destacats com Juan Barjola, Balthus, Louise Bourgeois, Max Beckmann, Chuck Close, Foujita, Penck, o Kiki Smith.
La iniciativa reuneix els grans noms de l’art contemporani espanyol amb un parell d’aportacions estrangeres de pes que donen consistència i coherència a un discurs expositiu divers, transversal, de qualitat i de valor històric.
Els autors amb presència en aquesta proposta artística alaiorenca són partícips de grups com ‘El Paso’ o l’escola ‘Cuenca’, i dignes representants de corrents com la realista, informalista, cinètica, expressionisme abstracte o el surrealisme, per exemple.
José Luis Benejam ha afirmat que «aquest serà sens dubte un espai de referència que vindrà a dinamitzar encara més el nucli urbà d’Alaior, afavorint també als comerços i establiments de restauració, i que té com a objectiu ser un potent dinamitzador turístic, però a la vegada, també cerca atracar l’art contemporani a tots els públics i afavorir la trobada entre persones entorn de l’art aprofundint en el seu coneixement. Alaior es converteix en tot un pol d’atracció per a visitants i aficionats a l’art contemporani i a les produccions artístiques i creatives en general».
La col·lecció estarà ubicada a l’espai expositiu que es troba al carrer Baixamar 56, que s’adequarà per millorar les seves condicions lumíniques així com la seva seguretat.
«Sempre hem dit que Alaior és sinònim de cultura, i ara ho serà encara més. Aquest, juntament amb tots els altres atractius comercials, naturals, propostes artístiques, de patrimoni, i les diverses opcions d’hostaleria, indústria i d’hotels, passarà a ser un dels principals eixos de promoció local, posant en boca de tothom la marca Alaior», ha conclòs Benejam.
Alaior té un gestor de cultura tan bo com el de Ciutadella. Com a poc!