ACN Brussel·les .- Brussel·les espera tancar “aviat” un acord amb les farmacèutiques Pfizer i BioNTech per comprar anticipadament 300 milions de dosis de la seva vacuna contra la covid-19. Així ho ha avançat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, poc després que aquestes companyies hagin anunciat l’eficàcia de la seva vacuna. Per ara, la CE havia tancat acords de compra anticipada amb AstraZeneca, Sanofi i Johnson&Johnson, però encara està negociant amb Pfizer-Biontech. Von der Leyen ha celebrat que la vacuna de Pfizer-BioNTech estigui donant “bons resultats”.
Les farmacèutiques Pfizer i BioNTech han assegurat aquest dilluns que la seva vacuna contra la covid-19 té una eficàcia de més del 90% en els assajos clínics. Ara Europa està pendent de tancar un acord de compra anticipada amb aquestes companyies. La CE porta des de l’estiu implementant una estratègia de compra anticipada de vacunes: ja ha tancat acords amb tres farmacèutiques que lideren la cursa per trobar la vacuna, però no amb Pfizer i BioNTech.
La compra anticipada de vacunes es fa en nom dels estats membres de la Unió Europea. Per tant, són els governs europeus els que decideixen quines vacunes adquireixen. El repartiment de les dosis entre els estats es faria proporcionalment al volum de població de cadascun d’ells.
Les dues companyies esperen demostrar la seguretat de la vacuna durant la tercera setmana de novembre. En el cas de no detectar cap risc per la salut, demanarien l’autorització dels reguladors per poder-la comercialitzar com més aviat millor.
L’EMA ja l’està revisant
Pfizer i BioNtech van començar a finals de juliol els assajos a gran escala en humans, on participen més de 43.000 persones. A l’octubre l’Agència Europea del Medicament (l’EMA, per les seves sigles en anglès) va començar a estudiar els resultats de laboratori de la seva vacuna, així com els de la vacuna d’AstraZeneca-Oxford. Aquest és un cas excepcional a causa de les circumstàncies de caràcter urgent: l’EMA està analitzant les proves fetes mentre continuen els assajos clínics.
Normalment, l’agència revisa els resultats per autoritzar la comercialització un cop acabats els assajos en humans, però davant la urgència de la pandèmia l’EMA ha permès analitzar els “resultats preliminars” d’aquells assajos que suggereixen que la vacuna genera “una producció d’anticossos i cèl·lules del sistema immunitari que ataquen el virus”. Així, esperen accelerar el procediment per donar llum verda a la vacuna, que igualment ha de demostrar la seva eficàcia i seguretat.