Armengol valora molt positivament que l’Estat atengui la petició de les Illes Balears d’exigir als viatgers internacionals procedents de països de risc una PCR negativa La presidenta del Govern destaca l’acord “fonamental” per garantir la mobilitat segura, ja que la majoria dels passatgers que arriben a les Illes es trobaria en l’obligació de presentar la prova

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha valorat molt positivament la decisió de l’Estat d’exigir a partir del 23 de novembre als viatgers internacionals procedents de països de risc una PCR negativa en les darreres 72 hores per poder entrar al territori espanyol. S’atén així una de les principals peticions que les Illes Balears ha traslladat al govern espanyol per poder tenir més controls sanitaris en els aeroports i així ser una destinació més segura tant per residents com per visitants.

La presidenta ha valorat l’acord que suposarà que “la pràctica totalitat dels passatgers internacionals” hagin de presentar la prova en aquests moments. “És una mesura clau, així ho hem demanat de forma insistent. Una pressió que hem fent junts socialment, políticament i institucionalment per aconseguir aquest avanç fonamental per les nostres illes”, ha subratllat Armengol, i ha incidit: “Volíem una estratègia comuna europea per garantir la mobilitat”, per la qual cosa ha insistit en la importància que el govern de l’Estat i la UE avancin en aquest sentit.

L’Estat, que s’encarregarà de l’operativa, ha pres aquesta decisió en el marc de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, entre el ministre Salvador Illa i els responsables sanitaris de totes les comunitats autònomes. D’aquesta manera, aquesta exigència se suma als controls sanitaris que fins ara es duien a terme a tots els passatgers internacionals en els punts d’entrada, com el control visual i de temperatura, així com el formulari de control sanitari que els viatgers han d’omplir. És, de fet, en aquest formulari on el viatger ha d’incloure si disposa o no de la PCR negativa i en qualsevol moment se’l podrà sol·licitar l’acreditació del resultat de la prova. En cas que no arribin amb la PCR negativa, se’l sancionarà.

En el cas de la Unió Europa i països de la zona Schengen, els països de risc són aquells amb una incidència acumulada a 14 dies de 150 per cada 100.000 habitants. Pel que fa a la resta de països, la referència bàsica també serà la incidència acumulada segons els criteris de la UE.

Armengol ha explicat també que Illa ha anunciat que en els propers dies la UE tancarà un contracte per a la compra de la vacuna de les farmacèutiques Pfizer i BioNTech, que seria eficaç en un 90% dels casos i podria començar a distribuir-se durant la primera meitat del 2021. A l’Estat li correspondrien uns 20 milions de vacunes. En aquest cas, Armengol ha apuntat que, segons les previsions del ministre, el mes de maig un percentatge elevat de la població espanyola i europea estaria vacunada.

“La reunió d’avui i els acords presos ens guien a seguir treballant els propers mesos per poder vèncer la malaltia i també per poder recuperar l’activitat econòmica de la nostra comunitat autònoma”, ha expressat. Tot i l’optimisme que desperta l’anunci, ha recalcat Armengol, “encara ha de passar un temps” i que, per tant, ara s’han de prioritzar objectius a curt termini per contenir la pandèmia, com els que està desenvolupant el Govern de les Illes Balears.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.