El passat cap de setmana es va celebrar a Sardenya la primera “Conferència Internacional Sardenya-Espanya-Illes Balears” entorn a les “Estrategies nutricionals dels pobles del Mediterrani: El plat únic i la salut. La panada”.
La trobada científica es va celebrar a l’agroturisme Is Scalas de la localitat d’Assemini, i comptà amb la participació de Tomeu Arbona, Pep Pelfort, Bep Al·lès, Francesc Salleras i Mario Alonso en representació de les Illes Balears i l’Estat espanyol.
Els actes van ser organitzats per la Doctoressa en Antropologia, Veronica Matta, que ha fet un llarg recorregut europeu per a conèixer les similituds i els possibles orígens de la panada sarda.
Es van posar sobre la taula diferents aspectes de la dieta mediterrània, des del prisma de la dieta sarda, que és pràcticament igual a la dels menorquins i mallorquins amb la ingesta d’un plat únic on hi hagi reunits farina de blat, oli d’oliva, verdures, carn o peix, posant com exemple la panada, que a l’illa sarda és més contundent i variada que les nostres formatjades menorquines o panades mallorquines.
Una cultura i una gastronomia en comú
Per la seva passat comú en diferents èpoques les illes de Menorca, Mallorca i de Sardenya guarden similituds gastronòmiques que van mes enllà de les Panades sardes, les formatjades menorquines i les panades mallorquines. Potser és, com assegura el meu col·lega Pep Pelfort, que aquest passat gastronòmic comú s’iniciï en els temps dels “gegants”, dels nuraghes , taliots i les navetes, i possiblement aquests primers pobladors van ser els creadors del més antic dels nostres “Street food”, “Finger food” o “Fast good”, que és com s’anomenen les modes presents a aquelles menjars que es mengen amb les mans, i al carrer.
Sa formatjada menorquina és parent en primer grau de sa panada sarda, i des d’aquí podem iniciar un viatge gastronòmic amb més similituds de les que ens podem imaginar. Potser perquè som pobles mediterranis, que hem begut de la cultura romana, tant Menorca com Sardenya som elaboradors d’embotits curats de carn al més pur estil romà.
Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem