ACN Madrid .- El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha atribuït a la conscienciació social i a l’aprenentatge del col·lectiu sanitari l’impacte menor de la covid-19 a les residències en la segona onada de la pandèmia. Simón ha admès que el nombre de positius està augmentant en els darrers dies, però ho ha considerat lògic tenint en compte que aquests equipaments “són grups poblacionals que formen part de la societat”. Però ha subratllat que a diferència de la primera onada, ara les residències “estan molt ben preparades”. També ha recordat que la letalitat als majors de 80 anys durant la primera onada va ser del 22%, mentre que ara és del 8%.<
“Hi ha sistemes de vigilància millors, en moltes residències es fan cribratges periòdics i els casos positius s’aparten ràpid”, ha explicitat Simón per corroborar l’augment de la conscienciació social i l’aprenentatge dels sanitaris.
Simón també ha parlat de les festes de Nadal, per a les quals s’està elaborant un esborrany de recomanacions, i per bé que no ha volgut avançar cap dels seus extrems, sí ha dit que haurà de tenir en compte singularitats de les dates com els estudiants que tornen a casa, els usuaris de residències que tornen a casa per Nadal o la cavalcada de Reis, que “s’ha d’analitzar i veure si cal fer-la aquest any”.
Finalment també s’ha referit a un estudi nord-americà que apunta a una pervivència de la immunitat a la covid-19 de per vida. Simón ha alertat que fins ara no es pot confirmar que duri més dels vuit mesos que fa que es coneix la malaltia, però tenint en compte com funciona la immunitat en general, no ha descartat que pugui durar temps més llargs que els que poden garantir fins ara.