Al llarg de les darreres setmanes, segons el que ha informat José López Bosch, regidor de Manteniment i Millora de la Via Pública, s’han sembrat arbres nous als carrers i a les zones municipals de Ciutadella. A causa del mal estat en què es trobaven i del perill que suposaven, alguns arbres es van haver d’eliminar. Per exemple: a la Contramurada o al Cementeri; o a la plaça des Born, on hi ha mèlies d’una edat considerable que necessiten ser substituïdes per altres arbres. També s’han sembrat alguns escocells que feia anys que estaven buits per diversos motius, com les morts d’arbres o per obres recents.
Concretament, en els darrers mesos, s’han sembrat tres Bauhinies o arbres de les orquídies a les pasteretes de davant el Cementeri Vell. També amb les obres de la zona verda del Cementeri, s’han sembrat vuit lledoners i vuit ficus. Recentment s’han sembrat sis alzines a la barriada del B8 i deu arbres de l’amor o arbres de Judes a la Contramurada; aquests arbres són els que es van sembrar a la reforma de la Contramurada als anys 50 del segle passat i encara en queden tres d’aquella època a l’avinguda Jaume I el Conqueridor. Ara, amb la nova sembra, n’hi haurà també algun a l’avinguda Capità Negrete i a l’avinguda Constitució. De creixement moderat, fet que permetrà reduir al mínim la poda, aquests arbres tenen una floració primaveral espectacular de color rosat o blanc, que donarà color a la principal avinguda de Ciutadella. Finalment, aquesta setmana s’han eliminat sis mèlies de la plaça des Born, les que es troben en pitjor estat; i s’aprofitarà per arreglar el paviment i sembrar-hi lledoners, com s’ha vingut fent durant els darrers anys en aquesta plaça.
Ciutadella compta amb prop de 7.000 arbres als carrers i espais públics, el manteniment dels quals genera una despesa considerable i, a vegades, algun conflicte; però, per un altre costat, els arbres ens retornen a tots, als ciutadans i visitants, molts de beneficis, com per exemple:
- Proporcionen ombra i frescor durant els dies càlids de l’estiu.
- Capten el diòxid de carboni que es genera amb les combustions i amb la nostra respiració i, per contra, alliberen oxigen.
- Contribueixen a eliminar contaminants atmosfèrics a través dels fluxos d’intercanvi foliar.
- Retenen la pols en la superfície de les fulles: els arbres de fulla caduca acumulen la brutícia en les fulles i, després, la perden anualment amb la renovació de tota la superfície foliar.
- Generen una percepció del pas de les estacions.
- Són el recer dels ocells que viuen a l’entorn urbà, i hi troben suport i aliment.
- Contribueixen a la qualitat del paisatge urbà, on, a més, són l’únic referent o testimoni del factor natural.
- Fan més amable i pacifiquen la presentació dels nostres carrers i parcs, amb un paper ornamental i de caracterització paisatgística.
- Atenuen el renou del carrer, especialment en el cas dels exemplars de certa envergadura i amb copes desenvolupades i, sobretot, els arbres de fulla caduca, que, en ser més llenyosos, són més eficaços en l’absorció de les ones sonores.
- Alguns arbres ens duen records d’infantesa o són referents per a algunes persones i aporten bellesa a l’entorn urbà.
L’arbre és un ésser viu que canvia de forma i de volum en el temps. Molts dels conflictes que es generen entre l’arbre i els altres sistemes urbans (voreres, balcons, façanes, canonades, trànsit de vehicles) són fàcilment previsibles, fet pel qual a dia d’avui s’introdueixen criteris de planificació en les tasques de sembra i de manteniment d’arbrat per triar correctament les espècies i els llocs a sembrar per aconseguir arbres sans que proporcionin el màxim de beneficis i cap conflicte, o pocs.