La Guía para la Localización de la Agenda 2030, presentada aquest dijous 14 de gener a la Junta de Batles de Menorca, és el resultat d’un procés de feina coordinat per la Secretaria d’Estat de l’Agenda 2030 en col·laboració amb la Federació Espanyola de Municipis i províncies (FEMP) i amb la contribució de la consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez, entre d’altres. El Director General de Polítiques Palanca Agenda 2030 de la Secretaria d’Estat, Gabriel Castañares Hernández, ha animat als batles de l’illa a fer servir la guia i ha agraït la col·laboració del Consell Insular de Menorca.
Diverses experiències de Menorca, que va ser designada Illa Pilot de l’Agenda Urbana, són exemple en aquesta guia de referència estatal per a la localització de l’Agenda 2030. Per exemple, es cita l’Agenda Urbana de Menorca per la seva feina de recollir un document anterior, ja que té com a objectiu complementar el Pla d’Acció de Reserva de la Biosfera amb la perspectiva de les persones i del dret a la ciutat.
Tanmateix, el Consell Insular de Menorca es posa d’exemple de pressupostos participatius, ja que al 2018 es va destinar per primera vegada 1 milió d’euros del pressupost insular a projectes presentats i votats per ciutadans.
Es destaquen també a la guia publicada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i la FEMP iniciatives per incorporar a la societat civil com la iniciada pel Consell Insular de Menorca per donar entrada a la ciutadania no organitzada amb el mecanisme de sorteig cívic.
I respecte a la feina de recollir, analitzar i avaluar tota la informació que es requereix per a implementar les agendes 2030 locals, es cita a l’OBSAM (Observatori Socioambiental de Menorca) com a eina de recollida i anàlisi d’informació depenent de l’Institut Menorquí d’Estudis.