El pla d’ajuts d’acompanyament del Govern, en col·laboració amb els consells i els ajuntaments de les Illes Balears, suposarà per a les empreses de Menorca aproximadament 9 milions d’euros entre ajuts directes i accés a crèdits. Així ho ha explicat la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de mantenir reunions amb el Consell insular i els municipis de l’illa i amb els agents econòmics i socials menorquins. En concret, els ajuts directes cofinançats entre el Govern, consells i ajuntaments seran de 3,9 milions d’euros.
Armengol s’ha reunit amb la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; el batle d’Alaior, José Luis Benejam; la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila; la batlessa des Castell, Joana Escandell; el batle des Mercadal, Francesc Ametller; la batlessa des Migjorn Gran, Antònia Camps; la batlessa de Ferreries, Joana Febrer; el batle de Maó, Hèctor Pons, i la primer tinent de batlia de Sant Lluís, Carol Marquès.
A la segona trobada, amb la Mesa de Diàleg Social de Menorca, hi han estat presents el vicepresident de la CAEB Menorca, José Guillermo Díaz Montañés; el president de PIME Menorca, Justo Saura; el secretari general d’UGT de Menorca, Servando Pereira, i el secretari general de CCOO de Menorca, Antonio Soria, a més de la presidenta insular.
Allà, la presidenta hi ha exposat el pla d’ajuts d’acompanyament que el Govern de les Illes Balears va presentar divendres, amb la col·laboració amb els consells insulars i ajuntaments, i aprovat en el si de la Comissió de Seguiment del Pacte de Reactivació i Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears. El Pla dóna ajudes per valor de 103 milions d’euros.
D’aquesta manera, Armengol ha explicat en roda de premsa que els negocis de Menorca més afectats per les restriccions imposades en el nivell 4 de risc sanitari rebran 2,3 milions d’ajuts directes cofinançats pel Govern i el Consell insular, que s’articularan en 1.500 euros mensuals durant el primer trimestre i mentre estiguin vigents les restriccions. Per altre costat, a través del fons mixt entre el Govern i els ajuntaments de 20 milions d’euros, els negocis de Menorca podrien rebre 1,6 milions d’euros en relació als ajuts i línies que els mateixos consistoris presentin i que el Govern duplicarà.
Pel que fa al nou fons per a crèdits de l’ISBA per un valor de 50 milions ampliable fins als 100 milions, es calcula que les empreses de Menorca podran accedir a entre 4,5 i 5 milions d’euros.
“Les decisions les marca la salut, és la nostra primera prioritat: protegir la població davant una malaltia terrible que encara mata”, ha subratllat Armengol. Per aquest motiu i davant les restriccions “necessàries”, ha destacat que “des de l’inici de la pandèmia les administracions estan bolcades a destinar els recursos necessaris que acompanyar els ciutadans que més ho necessiten”.
Situació sanitària a l’illa
Sobre la situació sanitària, Armengol ha recordat que Menorca es troba en situació de risc extrem, al nivell 4 d’alerta des de dissabte passat. La incidència acumulada a 14 dies és de 471,11 casos per cada 100.000 habitants i la taxa de positivitat és del 8,77%. És per aquest motiu que ha expressat la necessitat de reduir el nombre de contactes a sis persones de com a molt dos nuclis familiars, com marca l’actual normativa, i “seguir mantenint la protecció, essent la segona comunitat que més proves fa, i combinar-la amb la progressió de la vacunació a les Illes Balears”.
De fet, i pel que fa a la vacunació, Armengol ha explicat que s’han subministrat un 77,72% de les dosis rebudes i que el percentatge restant està reservat per a la segona dosi a les residències per assegurar que les persones que l’han rebut estiguin immunitzades. A Menorca ja s’han administrat 1.860 vacunes. “Hem de tenir paciència i tranquil·litat, perquè la producció internacional de les vacunes creixerà molt ràpidament”, ha apuntat Armengol, i ha insistit que les Illes Balears tenen la capacitat, el personal i la infraestructura per poder vacunar de forma massiva quan tenguem les vacunes de manera massiva”.