El Servei de Sanitat Forestal, amb la col·laboració de l’IBANAT, ha finalitzat la campanya 2020 de tractament terrestre contra la processionària del pi en zones d’ús públic de Mallorca i Menorca, així com a masses o arbres d’especial protecció i conservació.
En total s’han tractat 34 espais d’ús públic com àrees recreatives, camins de finques públiques, zones d’acampada i arbres singulars. La distància recorreguda ha estat de 73,825 km lineals. (39,325 km en la primera passada i 34,5 km durant la segona).
Aquesta actuació de lluita integrada s’emmarca dins «El projecte de tractament terrestre per al control de la processionària del pi (Thametopoea pityocampa Den & Schiff.), Mallorca i Menorca 2018-2020». L’objectiu és mantenir les zones forestals de major afluència, amb la menor infestació possible de processionària, per a evitar casos d’urticària sobre les persones o animals domèstics. Es pretén també protegir determinats arbres o localitzacions d’espècies vegetals que per la seva importància mereixen una especial conservació.
Els tractaments terrestres són tractaments fitosanitaris molt específics, adequats per localitzacions concretes o per a zones de fàcil accés o zones situades a prop de nuclis urbans. Durant els mesos d’octubre a desembre és el moment adequat per executar aquesta actuació, ja que és quan els ous de les erugues han fet eclosió i aquestes es troben en els primers estadis de desenvolupament larvari.
A l’illa de Mallorca, s’ha utilitzat un canó polvoritzador muntat damunt un vehicle pick-up; en canvi a l’illa de Menorca i a causa de localitzacions allunyades de camins, s’ha utilitzat una motxilla.
A Mallorca, la primera passada del tractament terrestre es va iniciar el dia 8 d’octubre i la segona passada el 10 de novembre, finalitzant el tractament terrestre el dia 1 de desembre.
El producte utilitzat ha estat Bacillus thringiensis var.kurstaki (CEPA 54), de nom BELTHIRUL, amb número de registre 22.423 i s’hi ha empleat a una dosi de 1gr de producte per cada litre d’aigua.
Pel que fa a Menorca, s’ha fet el tractament fitosanitari de la repoblació de Pinus pinaster d’ Es Milocar, així com els Pinus halepensis dels voltants.