La Unitat de Genòmica del Laboratori de Microbiologia de Son Espases ha identificat avui el primer cas del llinatge B.1.1.7 (variant britànica) del SARS-CoV-2 a Menorca. El Laboratori de l’Hospital Mateu Orfila ha remès avui matí la mostra sospitosa a l’hospital de referència per confirmar la variant a través de la seqüenciació genòmica.
La mostra correspon a una dona que presenta símptomes lleus, que es troba en aïllament domiciliari i en seguiment pels equips UVAC, que recentment ha viatjat a Tenerife i també ha estat en contacte aquí a Menorca amb una amiga que resideix a França.
Aquesta dona positiva per COVID-19, resident a l’illa, va tornar d’un viatge a Tenerife el dijous dia 28 de gener i la prova d’antígens que es va fer a l’arribada a l’Aeroport va donar negatiu. Val la pena recordar, com s’ha explicat en diverses ocasions, que els tests antígens tenen una sensibilitat inferior al 100% en persones asimptomàtiques. El passat dissabte, dia 6 de febrer, la pacient va començar a tenir símptomes, just dos dies després de tenir contacte amb una amiga menorquina que resideix a França i que havia vingut a passar el cap de setmana a l’illa amb una prova PCR negativa feta a Barcelona just un dia abans del viatge. Es dóna la circumstància que aquesta dona resident a França també ha començat a desenvolupat símptomes de la infecció.
Els equips UVAC de Menorca, per tant, ja estan treballant en les dues línies i estan fent l’estudi de contactes d’aquestes dues persones per citar, no només els contactes estrets, sinó totes les persones que hagin estat exposades. En aquests moments, ja hi ha localitzades 23 persones per a la recollida de mostres per a la PCR.
Per altra banda, en relació a la mostra sospitosa, el cap del Laboratori de l’Hospital Mateu Orfila, el doctor Lluís Carbó, explica que “la tecnologia que utilitzam per processar proves PCR permet detectar, de forma diferenciada, fins a tres parts del genoma del virus quan es tracta de casos positius. Una d’aquestes parts és la superfície del virus, la que més canvia quan hi ha una mutació com la variant britànica. Per tant, quan ens trobem davant la imatge d’un resultat de PCR positiu que en lloc de tres indicadors n’apareixen només dos, ens permet determinar amb bastanta fiabilitat que estem davant d’un cas de la variant britànica”.
Des de l’Àrea de Salut de Menorca es vol enviar un missatge de tranquil·litat ja que, tot que aquesta nova variant de la COVID-19, segons l’evidència científica, podria tenir més capacitat de contagi, no sembla que sigui més agressiva que les fins ara s’han registrat a les Balears. Les proves de detecció com PCR, així com la vacuna són eficaces davant aquesta variant.