El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i la directora general de Turisme, Rosana Morillo, han visitat, aquest dimecres, Wireless DNA, al Parc Bit, l’empresa que ha desenvolupat un projecte d’economia circular basat en el pesatge continu de residus, finançat a través de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).
El sistema que ha desenvolupat Wireless DNA consisteix en una sèrie de sensors que permeten monitoritzar la quantitat de residus generats. El projecte pilot s’ha desenvolupat a dos hotels – el Palau de Congressos i Melià Palma Bay – i ha permès que les instal·lacions puguin saber quina quantitat de residus generats formen part de la fracció orgànica.
En total, s’han instal·lat 39 sensors als contenidors per poder saber quants residus orgànics produeixen i destinen, després, a compost. Així, dels 27.000 quilos de fracció orgànica que es generaren, se’n van extreure unes 24 tones de compost, gestionat per TIRME i utilitzat per diverses explotacions agrícoles.
Mir ha assenyalat la importància de la innovació en l’aposta de les empreses per l’economia circular, ja que «posen a l’abast de la ciutadania i les empreses eines de coneixement que augmenten l’eficàcia de les mesures preses per començar a canviar el model d’un sol ús que hem adoptat fins ara».
Per la seva banda, Sansó ha explicat que Wireless DNA és «un molt bon exemple de com una empresa local ha desenvolupat una eina que pot ajudar als municipis balears a adaptar-se a la Llei de residus en diferents àmbits com pot ser el pagament per generació». El director general ha apuntat que la convocatòria de subvencions a través de l’ITS ha permès posar en marxa diversos projectes «que ens marquen el camí cap a una societat residu zero».
Així, el projecte desenvolupat per l’empresa mallorquina no només permet saber la quantitat de residus generats, sinó també avaluar l’eficàcia de les mesures orientades a la reducció de residus, a més de fer un seguiment dels objectius a assolir per les entitats i empreses.
Els sensors també faciliten altres dades, com les que tenen a veure amb la temperatura – el que permet detectar episodis de fermentació de residus orgànics – o amb la localització, el que facilitaria detectar moviments no autoritzats dels contenidors.
L’ITS ha finançat amb 49.333, 21€ el projecte de Wireless DNA. El seu és un dels 14 seleccionats en la convocatòria per a impulsar l’economia social i circular, gestionar de manera sostenible els residus turístics i crear llocs de feina amb persones en risc d’exclusió, dotada amb 700.000 € provinents del fons ITS.