Les Balears podran continuar exportant patata al Regne Unit com fins ara tot i el Brexit De la Concha: «És un acord molt important, perquè la nostra patata suposa el 70 per cent del total que exporta Espanya a Regne Unit, i salvam més de 100 llocs de feina».

Les gestions realitzades per la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, amb el ministre del ram del Regne Unit, Mr. George Eustice, han resultat positives, i les Balears podran continuar exportant patata al Regne Unit com anaven fent fins ara tot i el Brexit. El Regne Unit ha respost a la carta enviada el passat 5 de febrer per la consellera, en la qual li demanava que, o bé s’establís una moratòria d’un any per no perdre la collita d’enguany, o que es canviés la instrucció inicial per mantenir les condicions d’exportació com fins ara. El ministre britànic finalment ha acceptat el canvi en la instrucció de les normes per exportar.

Segons De la Concha, aquesta resposta positiva del Regne Unit «és una molt bona notícia, un acord molt important perquè la nostra patata suposa el 70 per cent del total que exporta Espanya a Regne Unit, i perquè en depenen més de 100 llocs de feina que amb aquest acord salvem». La consellera també ha volgut precisar que és un sector amb un volum de negoci anual d’uns sis milions d’euros, i que «ja s’havia fet tota la plantació d’aquesta patata, que està destinada principalment al mercat britànic, i no es podia perdre la collita», ha subratllat.

La problemàtica començà arran del Brexit, quan la patata va ser classificada com a producte d’alta prioritat, i s’exigia un certificat fitosanitari, certificació documental, control d’identitat i una notificació prèvia a les empreses exportadores dels països productors. Això significava declarar que no existien la ‘Globodera Behrens’ i la ‘Globodera Rostochiensis’, dues espècies de nematodes que hi ha inherentment en la terra de Mallorca, però que sempre havien estat controlades per al consum.

De fet, una de les opcions que es demanaven era la possibilitat de modificar la instrucció sobre els certificats fitosanitaris, substituint la seva redacció per una altra en la qual s’especifiqués que les parcel·les en les quals existeixen aquests dos tipus de Globodera segueixen les normes marcades pel Sistema Nacional de Control Regulador i, que, per tant, són segures. Això ha estat assumit finalment pel departament d’Agricultura del govern britànic.

En aquest sentit, el director general d’Agricultura, Fernando Fernández, ha volgut destacar que també s’ha treballat en col·laboració amb Delegació del Govern i amb el Ministeri d’Agricultura, i que per això s’ha trobat una solució ràpida a un problema que tenia molt preocupats als productors i exportadors illencs, ja que es podia perdre tota la collita plantada per la campanya de 2021 que comença al març. «Això també posa de manifest l’experiència i la feina ben feta que des de fa anys fa el sector de la patata en l’illa». Precisament, els principals exportadors de patates al Regne Unit s’han mostrat molt satisfets per la ràpida gestió de la conselleria i han valorat molt positivament l’acord per la importància del mercat britànic per al sector.

Cal recordar que aquesta relació comercial es remunta al 1927, any des del qual els consumidors britànics han pogut gaudir sempre de les patates mallorquines, en un moment de l’any en què els cultius de nova temporada no estan disponibles al seu país. Des de llavors cada any unes cinc mil tones de patata surten de Mallorca entre els mesos de març i juny cap al Regne Unit, on són altament valorades.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.