Les Illes Balears exigiran proves negatives de coronavirus als viatgers que arribin de comunitats amb una IA14 superior a 100 casos per 100.000 habitants

Les Illes Balears exigiran, a partir del 4 de març, proves negatives de coronavirus als viatgers que arribin de comunitats autònomes que registrin una incidència a 14 dies superior als 100 casos per 100.000 habitants per evitar la possible entrada de positius des de regions amb més incidència que l’arxipèlag. Per dur-ho a terme, es farà una modificació del Decret 21/2020, de 14 de desembre, de la Presidenta de les Illes Balears,

Fins ara, es demanava la prova als passatgers, tant per via aèria com marítima, de les regions amb una IA14 superior als 150 casos.

La modificació ha estat acordada atesa la millora de la situació a les Illes Balears (ara amb una IA14 al voltant de 80 casos per cada 100.000 habitants) així com a la resta de comunitats autònomes i ciutats autònomes de l’Estat.

Així, per tant, segons les incidències més actuals, a partir dijous els passatgers que arribin des de les següents comunitats o ciutats autònomes hauran de presentar una prova PCR negativa, feta en origen 72 hores abans de viatjar, o fer-se una d’antígens a la seva arribada a les Illes Balears (sempre i quan la motivació del seu viatge respongui a una de les causes contemplades com a justificades):

COMUNITATS AUTÒNOMES AMB INCIDÈNCIA SUPERIOR ALS 100 CASOS PER 100.000 HABITANTS

1. Andalusia

2. Aragó

3. Principat d’Astúries

4. Canàries

5. Cantàbria

6. Castella i Lleó

7. Castella-la Manxa

8. Catalunya

9. Comunitat Valenciana

10. Galícia

11. Comunitat de Madrid

12. Comunitat Foral de Navarra

13. País Basc

CIUTATS AUTÒNOMES

1. Ceuta

2. Melilla

En tot cas, aquest llistat s’actualitzarà de manera definitiva a la web del Servei de Salut el proper dia 4 de març, amb les incidències que es publiquin el vespre anterior.

Tots els passatgers han  d’emplenar un formulari de control sanitari que hauran de presentar al punt d’entrada a les Illes Balears. El formulari està disponible a la web www.ibsalut.es/viatjar-a-balears i, una vegada omplert, generarà un codi QR, que s’ha de presentar en el control sanitari. Aquest formulari inclou les dades del passatger, la informació sanitària i el motiu del viatge.

Per determinar quines són aquestes comunitats autònomes, es prendran com a referència les dades oficials que publica periòdicament el Ministeri de Sanitat. Aquesta relació de comunitats autònomes es revisarà cada 15 dies i es publicarà a la pàgina web del Govern.

La normativa s’articula mitjançant un decret de la presidenta i distingeix tres grups de passatgers: passatgers amb motiu no justificat, visitants que arriben a les Illes Balears per un motiu justificat i residents. Els passatgers amb motiu no justificat que no presentin una prova PCR o TMA negativa al control sanitari s’exposen a una multa de fins a 3.000 €, i a més, hauran de fer-se un test d’antígens a l’aeroport.

Pel que fa als passatgers que arriben amb un motiu justificat hauran d’omplir el formulari de control sanitari explicant els motius del viatge i presentar una PCR amb resultat negatiu feta en les 72 hores prèvies a la seva arribada, una cita per fer-se la prova a l’arribada a la covid express o sotmetre-se’n a una prova d’antígens en arribar a l’aeroport o al port. Si no ho fan així, hauran de sotmetre a una quarantena de 10 dies.

En el cas dels residents, les condicions de viatge són les marcades per a passatgers amb motiu justificat, però se’ls facilitarà fer-se la prova PCR o TMA en origen de manera gratuïta perquè la seva arribada a les illes sigui més senzilla i per evitar aglomeracions als punts d’arribada. El cost de la prova ho assumirà el Govern, que ha assolit acords amb 220 laboratoris repartits en 17 comunitats autònomes.

No s’hauran de fer la prova els residents que hagin sortit de les Illes Balears 72 hores abans de la seva tornada, els transportistes de mercaderies i les tripulacions de vaixells i avions, ni els viatgers relacionats amb competicions esportives federades. Tampoc els nins menors de sis anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.