El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha presidit avui el Consell de la Cultura, en el qual ha explicat el paper de la Cultura com a element cabdal de la diversificació i la recuperació econòmica i que compta amb un eix propi en les polítiques d’Espanya per als fons europeus. “Vull apostar pel seu valor intangible a través de la digitalització, l’educació i el coneixement per generar projectes com els que ja treballam”, ha explicat el conseller. A més, Company ha compartit amb els assistents que la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, des de la Direcció General de Cultura, avança en el procés de treball col·laboratiu amb totes les administracions competents en patrimoni i emergències per a la redacció d’un pla de salvaguarda del patrimoni cultural de les Illes Balears, que materialitzi en protocols i mesures el que preveu el Pla Nacional d’Emergències i Gestió de Riscos en Patrimoni Cultural.
Amb la redacció d’aquest Pla estratègic, que es produirà entre març i setembre de 2021, es comptarà amb un pla de treball que millorarà la resposta de les administracions en cas de produir-se una emergència que afecti un bé patrimonial, i també establirà mecanismes d’actualització permanent de les dades patrimonials a disposició dels cossos de seguretat. Es preveu que aquest procés culmini amb un simulacre a un dels centres de les Illes Balears que tengui el mateix pla de salvaguarda individual redactat, un fet que servirà de model per als altres.
Fa un any es va crear un grup de treball, a iniciativa de la Direcció General de Cultura, i amb les eines aportades pel Programa de Grups d’Aprenentatge Col·laboratiu de l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP), en el qual s’han integrat tècnics dels principals arxius, museus i biblioteques, i de cadascun dels consells insulars, els bisbats i la Direcció General de Canvi Climàtic. En aquella primera fase es van estudiar els models existents a la resta de l’Estat i a centres patrimonials, i es va comptar amb formació per part dels responsables del Pla Nacional.
La necessitat que existeixin aquests plans s’ha posat en relleu a tot el món a partir de diferents casos de referència que han afectat béns patrimonials. Els casos de Notre Dame, en l’àmbit internacional, o de la torrentada de Sant Llorenç, a escala local, són només els més visibles de molts altres que es poden produir, i que fan necessari que les administracions estiguin preparades per a una reacció coordinada i adaptada a les singularitats de cada bé patrimonial.
Company ha explicat que la Conselleria de Cultura continuarà desenvolupant el treball planificat des de l’eix de les Indústries Culturals i Creatives previst al Pla de Reactivació del Govern de les Illes Balears amb mesures de xoc, de reactivació, de digitalització, de creació de nous públics i de coordinació interinstitucional.
El conseller ha incidit en l’èxit de la convocatòria per a creadors llançada des de l’IEB. “Ha rebut projectes frescos, interessants i innovadors, que ja estan rebent reconeixement internacional, com el disc de Jansky captant el so d’insectes. Continuarem incentivant tot el procés creatiu: de les idees a la producció”, ha afegit.
“Més enllà de les actuacions directes per al sector, existeixen unes altres que generen marc d’actuació i eines que ens proporcionaran indicadors i ens permetrà, en compliment del Pla de Cultura, analitzar tendències i identificar oportunitats d’actuacions”, ha assegurat en referència a la planificació per posar en marxa l’Observatori de la Cultura de les Illes Balears i la Llei d’Indústries Culturals.
El Consell de la Cultura és un espai per a la participació i democratització de la cultura que integra persones, entitats i institucions per reflexionar, debatre i dialogar entorn de les estratègies i actuacions del Govern de les Illes Balears en l’àmbit cultural.