Finca es Rafal, Mallorca

Les Germanies protagonitzen el Document del mes de l’Arxiu del Regne Albert Cassanyes explica les claus del Llibre dels extraordinaris de la Universitat, 1519-22

L’Arxiu del Regne de Mallorca, amb l’impuls de la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, ha publicat un nou vídeo del Document del mes dedicat a les Germanies, de les quals es compleixen 500 anys.

Albert Cassanyes Roig, doctor en Història Medieval i professor associat de la Universitat de Lleida, explica en el vídeo del Document del mes les claus dels llibres de la sèrie Extraordinaris de la Universitat, que recullen els acords als quals arribaven els jurats de la Ciutat i del Regne de Mallorca. Tenen un gran interès per als historiadors perquè s’hi tracten diversos temes sobre els quals tenien competències, i, al mateix temps, també ofereixen anècdotes i pinzellades de la vida quotidiana dels homes i dones de l’Antic Règim.

El Llibre dels extraordinaris de la Universitat, 1519-22, que pertany a la sèrie Llibres extraordinaris, és l’únic que abraça la cronologia de la Germania, un dels episodis més importants de la història de Mallorca. A través de les seves pàgines és possible observar alguns dels tractes que tingueren els jurats amb els líders agermanats.

Un dels episodis que es pot trobar en aquest volum és el referent a Jordi Botí. El 25 de febrer de 1521, els agermanats varen presentar una petició als jurats perquè un dels morbers del Regne de Mallorca fos menestral. Darrere aquesta suplicació, aparentment trivial, s’amagava el retorn de Jordi Botí, que havia estat enviat a la cort reial pel lloctinent Miquel de Gurrea amb una còpia del procés judicial iniciat contra els set menestrals alliberats el Dijous Llarder de 1521, data d’inici de la Germania. Botí havia entregat el procés i havia tornat a Mallorca via Barcelona, ciutat en la qual s’havia declarat una pesta. Jordi Botí no va respectar la quarantena imposada pels morbers, la qual cosa va enfurismar els agermanats i promogué la petició que es recull en el llibre.

L’Arxiu del Regne de Mallorca ha iniciat una nova línia audiovisual per donar a conèixer el Document del mes, un programa de difusió del fons de l’Arxiu que s’havia dut a terme de manera presencial fins que les restriccions de la pandèmia ho feren impossible.

Els documents analitzats passaran a formar part d’un repositori audiovisual, consultable al web i el canal de YouTube de l’Arxiu del Regne de Mallorca (www.arxiuregnemallorca.com), a fi que estigui disponible per a tota la ciutadania, i en especial per a la comunitat educativa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.