El Govern ha traslladat durant la primera reunió de coordinadors territorials del Pacte de les Batlies per al Clima i l’Energia a les Illes Balears, que ha tingut lloc aquest dijous de forma telemàtica amb representants polítics i tècnics del Govern i dels consells insulars de totes les illes, la importància i la necessitat de la implicació de l’àmbit local en la lluita contra el canvi climàtic.
Pep Malagrava, director general d’Energia i Canvi Climàtic, ha obert la reunió destacant l’emergència climàtica que el Govern de les Illes Balears declarà el 2019 i ha recordat que la Llei de canvi climàtic i transició energètica ja atribueix una gran importància al Pacte de les Batlies, ja que obliga els municipis de les Illes Balears a aprovar plans d’acció per al clima i l’energia sostenible, d’acord amb la metodologia adoptada en l’àmbit de la Unió Europea. D’altra banda, ha posat èmfasi en el fet que es tracta de la primera reunió de coordinadors territorials i que aquestes estructures de governança són essencials per a la consecució dels objectius de la Llei.
En aquest sentit, Malagrava ha assegurat que «vivim una situació d’emergència climàtica i és una gran notícia que els ajuntaments i els consells de les quatre illes estiguin alineats per treballar, mitigar i adaptar-se al canvi climàtic». «És la primera de les moltes reunions que tindrem», ha afegit.
Cal destacar el bon desenvolupament de la reunió com a espai d’intercanvi d’informació i coordinació. Cadascuna de les entitats convidades ha explicat les accions que du a terme en el seu paper de coordinador territorial de la iniciativa europea del Pacte de les Batlies: les seves experiències, el pla d’acció actualment damunt la taula, quines dificultats s’han superat i com ho han fet per arribar fins a on són ara i quines expectatives de futur es tenen, entre altres qüestions.
Una de les conclusions de la reunió és que aquest tipus de reunió es pot repetir anualment per «posar-se al dia».
El Pacte de les Batlies és una iniciativa de la Comissió Europea que va sorgir el 2008. Amb motiu de la 21a Conferència Internacional del Canvi Climàtic (COP21) s’actualitza el Pacte, que adopta un objectiu de reducció de CO2 superior al 40 % per a l’any 2030, amb referència a l’any 2005, i assumeix compromisos no només en mitigació del canvi climàtic sinó també en accions d’adaptació als efectes del canvi climàtic. Els objectius són fixats a escala de la Unió Europea, però allò significatiu del Pacte és que l’acció té lloc en l’àmbit local, a través dels diferents plans d’acció que es presenten i es desenvolupen a les diferents ciutats i regions que hi participen.
La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, dona l’impuls definitiu a la implantació del Pacte de les Batlies a les Illes Balears: en l’article 22, estableix que els municipis de les Illes Balears han d’aprovar plans d’acció per al clima i l’energia sostenible abans de 2024, d’acord amb la metodologia adoptada en l’àmbit de la Unió Europea, i la disposició addicional novena estableix que el Govern fomentarà l’adhesió dels municipis de les Illes Balears al Pacte (més informació a https://www.caib.es/sites/batles/ca).
Assistents a la reunió
De la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears:
- José Guillermo Malagrava Rigo, director general d’Energia i Canvi Climàtic
- José Carlos Cerro Garrido, cap del Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera
- Jinámar Tomás, tècnica del Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera
De la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears
- Sebastià Sansó Jaume, director general de Residus i Educació Ambiental
- Aldo Gabriel Bardi, cap del Servei de Qualitat Ambiental
Del Consell Insular de Mallorca:
- Jaume Tomás, director insular de Cooperació Local i Caça, representant del Consell de Mallorca
- Xisca Pastor, cap del Servei d’Assistència Tècnica als Municipis. Consell de Mallorca
- Joana Reus, tècnica del Servei d’Assistència Tècnica als Municipis. Consell de Mallorca
Del Consell Insular de Formentera:
- Antonio J. Sanz Igual, conseller de Medi Ambient i Servei d’Inspecció del Consell Insular de Formentera
- Ana María Fernández Molero, tècnica de medi ambient del Consell Insular de Formentera
Del Consell Insular de Menorca:
- Irene Estaún Clarisó, directora insular de Reserva de Biosfera
- Esteve Barceló Marquès, director insular de Medi Ambient
- Miquel Garcia Edo, tècnic coordinador del Pacte de les Batlies a Menorca
Del Consell Insular d’Eivissa:
- Vicente Roig Tur, conseller executiu de Presidència i Gestió Ambiental
- Jaume Estarellas, tècnic del Departament de Gestió Ambiental
- Carina Escandell Ribas, tècnica del Departament de Gestió Ambiental