A finals de gener de 2021 Demarcació de Costes va notificar als concessionaris de les “casetes de vorera” de la Cala de Sant Esteve que els revocava la pròrroga de la concessió i els ordenava a demolir les construccions, previ dipòsit d’un aval de 20.000 euros.
Les “casetes de vorera” són un bé etnològic singular de la costa menorquina. Davant la situació de desprotecció d’un bé patrimonial de tal envergadura i dels propietaris, el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria, va enviar una missiva a Demarcació de Costas de l’Estat. Va fer el mateix, també, amb l’Autoritat Portuària –de competència estatal-, amb Ports dels Illes Balears –de competència autonòmica- i amb els ajuntaments, instant a prendre mesures necessàries per a garantir la supervivència de les “castes de vorera”, així com per a evitar el seu desallotjament si no es té una alternativa millor.
Tres mesos després, Demarcació de Costes encara no ha emès resposta formal al Consell Insular de Menorca. Així mateix, fa escasses setmanes els concessionaris dels “casetes de vorera” d’Alcalfar van rebre cartes des de Costas amb el mateix contingut que havien rebut al gener els concessionaris de Cala Sant Esteve.
Com bé ha dit el senador, Vicenç Vidal, “la situació del futur dels “casetes de vorera” preocupa a la totalitat de la societat civil menorquina i als partits polítics presents en les institucions de l’illa. És una problemàtica extensible a altres emblemàtiques figures patrimonials de tot l’estat. Protegir el patrimoni cultural del litoral mediterrani de l’estat és fonamental i la nostra feina és vigilar que aquesta protecció es dugui a terme”.
El conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, ha volgut assenyalar que “no es tracta només de protegir materialment les “casetes de vorera”, també és necessari protegir la vida tradicional associada a aquestes construccions”. La Llei 10/2015, per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, ordena a les administracions públiques la protecció activa de les expressions i manifestacions de la cultura viva, amb esment exprés de les formes de vida tradicionals, la protecció dels béns materials associats a aquestes formes de vida, i al paper protagonista que han de tenir els seus portadors, veritables transmissors de la cultura popular.
Per la seva banda, la batlessa de Sant Lluís, Carol Marquès, ha afirmat que “hem de fer entendre a Costes la peculiaritat d’aquesta situació i posar en valor la diferència de les construccions a les que feim referència”.
És per tot això, que el Consell, a través de la proposta presentada pel senador Vidal, demana al conjunt del Senat, adoptar un acord per instar a la Demarcació de Costas, a la Autoritat Portuària de les Illes Balears – de competència estatal- i a Ports dels Illes Balears –de competència autonòmica- perquè apliquin el que es preveu en l’article 2, apartat 3 de la llei 2/2013, de protecció i ús sostenible del litoral i de modificació de la llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costas, concedint les pròrrogues corresponents als concessionaris de les “casetes de vorera” que així ho sol·licitin situades dins del Domini Marítim-Terrestre, amb els límits establerts davant la llei, a fi d’evitar el seu abandó i degradació, amb el compromís explícit per part dels concessionaris de garantir el seu correcte manteniment i conservació i la continuïtat dels usos tradicionals.
També està prevista una reunió del conseller Maria i la batlessa Marquès amb el Ministeri de Transició Energètica i Repte Demogràfic del Govern d’Espanya per tal de tractar la situació i arribar a un acord per no tan sols evitar que les “casetes de vorera” segueixin en el punt de mira de la Demarcació de Costes, sinó també defensar-ne el seu valor patrimonial i la seva protecció a través de les administracions públiques.