La direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha iniciat aquesta setmana la tercera fase de la compra pública d’excedents del sector primari amb destinació a entitats socials de les Balears. El pressupost previst és de 800.000 euros i compta amb 10 empreses productores arreu de les Balears, que entregaran producte fresc (fruites i verdures, carn i llet) a 12 entitats socials de totes les Illes, com Banc d’Aliments, Creu Roja, Mallorca Sense Fam, Monti-Sion Solidaris, Zaqueo, Tardor, Pa i Mel, Cáritas o SOS Mamás. La previsió és que aquesta fase, que durarà fins al 31 de desembre, arribi a 63.000 famílies de les Illes.
La novetat respecte de la segona fase de compra pública, que ha comptat amb 600.000 euros i que ha estat activa durant el primer semestre de 2021, és que en aquesta ocasió es podrà repartir llet, carn, fruita i hortalisses de Menorca a les entitats socials de l’illa. El motiu és que dues empreses de Menorca, una de llet i l’altra de carn i fruites i hortalisses es varen presentar a la licitació que es va fer per aquesta tercera fase de compra pública. Pel que fa a Mallorca, set empreses serviran producte fresc: dues de carn, una de llet i quatre de fruites i hortalisses. A Eivissa, una empresa entregarà fruites i hortalisses a les entitats socials de les Pitiüses.
Segons la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, «la inclusió d’aquestes dues empreses de Menorca permetrà que les entitats de l’illa disposin d’aquests aliments frescs i locals per servir a les famílies que més ho necessiten». Valero ha destacat la importància del programa de compra pública perquè permet que «les famílies puguin accedir a aliments de proximitat, locals i saludables».
Fins ara, entre la primera i la segona fase de compra pública, la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha comprat 324.292 quilos de fruita i verdura, 44.252 quilos de carn i 292.593 litres de llet.
La compra pública alimentària amb destinació a entitats socials és un projecte de la direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que es coordina amb la conselleria d’Afers Socials i Esports. Es tracta d’un projecte que va néixer en plena pandèmia per la COVID-19 amb un objectiu doble: comprar excedents al sector primari i agroalimentari, que tenia moltes dificultats per vendre els seus productes pel tancament del canal HORECA (hotels, restaurants i càtering); i ajudar a les famílies més necessitades, afectades pels efectes socioeconòmics de la pandèmia.