Josep Seguí Mercadal va néixer a Maó, el tercer fill d’una família catòlica benestant molt arrelada a la ciutat, el dia 5 de novembre de 1925. Els seus pares El Sr. Pedro Seguí Oliver i la Sra. Emília Mercadal Seguí inculcaren als seus fills una sòlida educació cristiana.
La seva vocació al sacerdoci es desvetllà a una edat madura, quan ja era perit comercial, a partir de la seva vinculació amb els Germans de la Salle i als cursets de cristiandat; va fer els estudis eclesiàstics al Col·legi Major de Santiago, de Salamanca, ordenant-se capellà el dia 10 de juliol de 1955, als 29 anys.
Més endavant completà els seus estudis amb la diplomatura en Sociologia de la Religió per la Universitat de Lovaina (Bèlgica), l’any 1969.
El seus serveis pastorals al llarg de la seva vida, sempre a la part del llevant de l’illa, es poden enumerar així: Capellà de les Concepcionistes ( 1955); Consiliari dels joves d’Acció Catòlica (1955); Capellà de Hospital Verge del Toro (1956); Director espiritual de l’Institut de Maó (1957); Consiliari dels homes d’Acció Catòlica (1960); Rector de Es Castell (1963); Rector de la parròquia del Carme de Maó i cap d’equip sacerdotal d’aquesta parròquia (1970); professor de religió de l’Escola de Formació Professional de Maó (1971); Director de l’Escola de formació social obrera de Menorca 1976); Rector de la parròquia de Sta. Eulàlia (1986).
Després de la seva jubilació va continuar ajudant en la mesura de les seves possibilitats a les parròquies del Carme i de Santa Eulàlia. Després es va trasllada des del domicilia familiar a la Casa Sacerdotal on morí ahir, dia 7 d’agost a l’edat de 95 anys, amb 66 anys de vida sacerdotal.
Però aquesta nota necrològica quedaria incomplerta si no hi destaquéssim els aspectes culturals i socio-polítics de la seva trajectòria existencial, derivats del seu compromís religiós. Quan el dia 13 de juny de 1988, el Ple de l’Ajuntament de Maó, per unanimitat, aprovà concedir la Medalla d’Or de la Ciutat ho va fer “com a públic reconeixement a la seva persona i a la seva obra de compromís amb el món durant més de cinquanta anys”.
Amb motiu del lliurament d’aquesta distinció, el Sr. Seguí va declarar al Diari Menorca del dia 3 de setembre de 1996: “Quan m’ho van comunicar em van dir que m’havien triat a jo per ser una persona emblemàtica de la lluita per les llibertats democràtiques i per la solidaritat amb el tercer món. En aquest sentit l’accepto de molt bon gust i amb molta alegria pensant en totes aquelles persones que treballen per la llibertat, la democràcia i la solidaritat”.
El Sr. Seguí va exercir un rol important tant en el post concili eclesial menorquí com a la transició política a la democràcia, destacant el seu lideratge actiu al moviment de Cristians pel Socialisme i amb l’organització de conferències i xerrades de destacats personatges d’aquell moment: González Ruíz, Alfons Carles Comín, Enrique Miret Magdalena, etc.
Com a testimoni fidel a l’Evangeli i a les seves conviccions, l’any1990 es va desprendre de la finca familiar de Son Puig Gran, a favor del Tercer Món a través de l’ONG dels Jesuïtes Intermón.
Per un aprofundiment més gran sobre la persona d’aquest “capellà compromès amb el món”, es poden fer servir del fulletó coordinat per en Jaume Botey Vallés, editat per Cristians pel Socialisme l’octubre de 2011.
Tornant al discurs de l’acte del lliurament de la Medalla d’Or de Maó, destacarem que en les seves paraules finals destacà la seva devoció a la Mare de Déu de Gràcia, inculcada per la seva mare i que,en agraïment a elles dues, havia decidit dipositar la medalla al cambril del Santuari.
Descansi en la pau del Senyor aquell que ha estat sacerdot de Crist i germà solidari dels homes i dones del món, especialment dels més pobres i necessitats.