Finca es Rafal, Mallorca

Salut Pública ha registrat enguany 15 incidències en piscines, 6 de les quals han afectat infants menors de 9 anys Menorca no registra cap incidència

El Servei de Salut Ambiental de la Direcció General de Salut Pública i Participació ha registrat en els primers set mesos de 2021 un total de 15 incidències en piscines (13 en tot 2020), 8 de les quals s’han produït en establiments turístics. Els ofegaments han estat els accidents més nombrosos, segons els responsables del Servei, que destaquen també que els homes pateixen molts més incidents que les dones i que 6 casos han afectat infants d’entre 0 i 9 anys.

Per illes, d’acord amb les dades de Salut Pública, Mallorca ha registrat 13 incidències; Eivissa i Formentera, 2, i Menorca, 0.

Del total de persones accidentades, 9 eren de sexe masculí i 6 de sexe femení.

De manera conjunta, el major nombre d’incidències (9) s’ha produït en piscines que constitueixen un servei suplementari i que estan en hotels o altres tipus d’establiments turístics. 3 casos han estat en piscines d’espais en què l’activitat principal està relacionada amb l’aigua, com ara poliesportius o piscines municipals. En piscines unifamiliars, s’han produït també 3 incidències.

Ofegaments, traumatismes i ferides

De les 15 incidències, 9 han estat per ofegament. Segons destaca el Servei de Salut Ambiental, 5 han afectat infants de 0 a 9 anys. No obstant això, l’únic ofegament amb resultat de mort ha estat el d’una persona de 80 anys.

També s’ha registrat 1 traumatisme cranioencefàlic en un jove de 19 anys.

Així mateix, s’han reportat 3 casos de ferides, cops i desmais, un cas de convulsions i una aturada cardíaca.

Per grups d’edat, el major nombre d’incidències s’han produït en el de majors de 65 anys i en el de 0-5 anys, ja que hi ha hagut 4 afectats en cada grup. Hi ha hagut 2 casos en el grup de 6-13 anys; 2 més en el grup de 14-24 i altres dos en el grup 25-44 anys. En el tram de 45-65 no se n’ha registrat cap. En un cas no consta l’edat.

Presència i intervenció del socorrista

Dels 12 punts en què era obligatòria la presència de socorrista, 8 en tenien. En un cas no n’hi havia, en un altre no era present en el moment de l’accident i en dos casos eren insuficients.

Salut Ambiental destaca l’augment de personal format en socorrisme a l’establiment. En 2014, només el 55 % dels establiments inspeccionats amb motiu d’una incidència en tenia i el 2021 la proporció ha pujat fins al 92 %.

Cal recordar que el Reial decret 742/2013, de 27 de setembre, pel qual s’estableixen els criteris tècnics i sanitaris de les piscines, defineix les situacions d’incidència i n’exigeix la comunicació per part del titular a l’autoritat competent, que en el cas de les Illes Balears és el Servei de Salut Ambiental de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum. Després, els responsables de les comunitats autònomes tenen un mes per notificar les incidències al Ministeri de Sanitat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.