El Partit Popular de Menorca expressa la seva preocupació davant el fet que l’epidèmia de la covid estigui retardant els ritmes i freqüència d’atenció així com el tractament en pacients afectats per altres patologies, bé per insuficiència de personal o bé per l’adopció de mesures preventives.
Aquest risc, que ve planejant durant tota la pandèmia, acaba de mostrar a l’illa el seu aspecte més amarg a l’haver transcendit la queixa d’una família que ha vist com un dels seus membres, una dona afectada de càncer, va haver d’esperar 85 dies a la realització d’una tomografia axial computeritzada que havia recomanat el propi oncòleg. La prova es va realitzar, finalment, cinc dies abans que la pacient morís, amb la conseqüència que fins aquell moment no va poder diagnosticar-la invasió de el càncer a altres òrgans vitals i quan es van conèixer els resultats ja no hi havia ni reacció ni tractament possible.
Amb la incògnita de si es podria haver evitat o postergat el fatal desenllaç, el Partit Popular sí que considera demostrat que el temps d’espera ha provocat angoixa i patiment en una família que s’ha vist impotent al no poder disposar dels recursos sanitaris que exigia el cas i recomanava el servei d’oncologia.
El Partit Popular tem que aquest cas concret no sigui sinó la punta d’un iceberg i la constatació de la factura que la covid s’està cobrant en tot el que fa a el normal funcionament dels serveis mèdics i tractaments.
Per aquest motiu, davant aquest temor i per consideració a totes les persones que hagin pogut patir algun tipus de perjudici en la detecció, diagnòstic i tractament de les seves malalties, el Partit Popular demana a l’IB-Salut que revisi els protocols d’intervenció sanitària i extremi les precaucions en la mesura del possible per evitar aquests danys col·laterals.
Així s’ha expressat la presidenta del Partit Popular de Menorca, Misericòrdia Sugrañes, que a més ha recordat com al mes de juny aquesta força política va presentar una iniciativa al Consell per demanar que es reprenguessin les proves de detecció de càncer de còlon, precisament per tractar de restablir la normalitat sanitària.
Sugrañes demana també que l’Hospital Mateu Orfila doni prioritat als pacients afectats de malalties greus i que adquireixi un compromís a propòsit dels temps màxims d’espera, amb garantia d’atenció, encara que fos necessari recórrer a el sistema privat.
Misericòrdia Sugrañes lamenta el cas que ha transcendit i indica que “cal assegurar-se que això no torna a passar mai més perquè alguns pacients i les seves famílies viuen situacions extremes i no puedenni han d’invertir temps ni recursos en barallar-se amb l’administració per reclamar tractaments que formen part de l’procés d’atenció a la malaltia contra la qual lluiten “.