La candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial de la UNESCO ha entrat en la seva fase decisiva amb la missió d’avaluació celebrada del 5 al 9 d’octubre a càrrec d’un representant del Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS).
Per indicacions expresses d’aquest organisme assessor de la UNESCO, la missió d’avaluació in situ s’ha realitzat en la més estricta confidencialitat, per tal que el representant d’ICOMOS, després d’haver llegit i estudiat l’expedient de Menorca Talaiòtica durant els últims mesos, pogués conèixer de primera mà i sense interferències la proposta que presenta Menorca. També es va comptar amb la presència d’un representant d’ICOMOS Espanya.
L’equip de la candidatura es mostra molt satisfet amb la visita, que ha deixat sensacions positives. Així ho manifesta el vicepresident i conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria: “L’objectiu de la missió d’avaluació és comprovar que allò que s’explica a l’expedient concorda amb la realitat que pot observar i analitzar in situ un expert. I el nostre objectiu era demostrar que aquesta proposta compleix amb tots els requisits per ser inscrita en la llista de patrimoni mundial. Hem de ser prudents, perquè encara hi queda feina per fer, l’avaluació no s’ha acabat amb aquesta visita. Però no puc negar que estam satisfets i esperançats.“. Aquesta és l’única visita oficial a Menorca que farà l’equip d’ICOMOS que treballa en el procés de designació.
La missió d’avaluació d’aquests dies es va iniciar amb una recepció oficial al Consell Insular de Menorca amb la presència de la presidenta del CIM, Susana Mora; el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern, Miquel Company; els vuit alcaldes de l’illa; una delegació del Ministeri de Cultura encapçalada per la subdirectora general de gestió i coordinació de béns culturals, Pilar Barrero; la directora insular de l’Estat a Menorca, Isabel López; el vicepresident Miquel Àngel Maria; la directora de Cultura i Patrimoni, Raquel Marquès; els tècnics del Servei de Patrimoni Històric del Consell; i l’equip de la candidatura.
Des de dimarts fins dissabte s’han dut a terme cinc jornades intenses, amb visites als principals components de la candidatura, dirigides per arqueòlegs i altres experts que han treballat els distints aspectes de l’expedient, com la inclusió del paisatge associat als jaciments prehistòrics, la dimensió arqueoastronòmica incorporada al nou expedient, o el pla i els programes de gestió.
El dimarts dia 4 es va fer un passi privat del documental “La Menorca Talaiòtica” a la Comissió Assessora de la candidatura. El projecte de la productora mallorquina Espiral va emocionar als assistents i va obrir un debat sobre com la societat menorquina viu i valora la cultura talaiòtica. Val a dir que en les properes setmanes està previst que el documental es projecti a tots els municipis de l’illa. Un acte que anirà acompanyat per una exposició del que significa la candidatura per a Menorca i que clourà amb un tast de la nova cervesa Talaiòtica.
El proper mes de novembre tindrà lloc una reunió, encapçalada pel Ministeri de Cultura, amb el «Panel» (grup d’experts) al complet d’ICOMOS internacional que duu a terme l’avaluació de les candidatures que es presenten davant la UNESCO l’any que ve. Després, a principis de 2022, es rebrà el primer informe intermedi d’ICOMOS, i en el mes de maig veurà la llum l’informe definitu. La inscripció de Menorca Talaiòtica a la Llista de patrimoni mundial de la UNESCO es decidirà finalment al Comitè del Patrimoni Mundial que es celebrarà el proper juliol a Kazan (Rússia).