L’equip de govern del Consell duu a ple una proposta perquè l’Estat exigeixi titulació per a qualsevol embarcació recreativa

 

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, ha enregistrat una proposta d’acord per al proper ple relacionada amb les embarcacions recreatives turístiques per tal que el govern de l’Estat imposi la necessitat de disposar d’una titulació per governar aquest tipus d’embarcacions.

El Reial decret 875/2014, de 10 d’octubre, pel qual es regulen les titulacions nàutiques per al govern de les embarcacions recreatives va suposar, amb les excepcions contemplades a l’article 10, la liberalització de la necessitat de disposar d’una titulació per governar una embarcació a motor amb eslora inferior a cinc metres i una potència màxima d’11,26 kW sempre que la navegació sigui diürna i a menys de dues milles de port, marina o lloc d’abric.

Aquest fet ha afavorit la possibilitat que existeixi una activitat de navegació d’embarcacions sense titulació, i s’ha incrementat el nombre de persones que no compten amb nocions bàsiques de seguretat, ni cap experiència en el maneig d’embarcacions.

Aquesta falta d’experiència ha provocat que un important nombre d’embarcacions s’enfonsen o es produeixen altres problemes associats a la seva inexperiència. De fet, una recerca simple a internet permet trobar gran nombre de ressenyes a la premsa local relacionades amb accidents d’embarcacions d’aquest tipus.

A causa de l’increment d’interès cap a aquest segment de l’activitat nàutica, els últims anys s’ha incrementat molt el nombre d’empreses que lloguen aquest tipus d’embarcacions a les Illes Balears, i a Menorca segueix la mateixa tendència general.

La navegació és una activitat que requereix disposar d’una gran quantitat de coneixements per tal de disminuir els riscos per al medi natural i per als diferents usuaris del medi marí, i la falta d’aquest coneixement és el que genera la majoria de problemes associats a aquesta activitat: coneixements meteorològics, informació sobre seguretat al litoral i les platges, normatives sobre protecció del medi ambient, regles de seguretat de l’embarcació, tipus d’usuaris que freqüenten la mar o els equips de seguretat que hi ha a les embarcacions.

En el cas del lloguer d’aquest tipus d’embarcacions, la impossibilitat d’impartir els coneixements necessaris en un temps molt limitat previ a la navegació de l’embarcació provoca que l’usuari no sàpiga reaccionar davant qualsevol circumstància que pot generar un risc, i a més, en la majoria de casos no es detecta el risc fins que ja és massa tard.

El desconeixement per part de les persones que naveguen amb embarcacions sense titulació poden provocar diferents problemàtiques: desorientació i dificultats per poder tornar al seu punt de sortida, no controlar el consum de combustible i quedar-se aturats sense poder tornar, col·lisions amb altres usuaris de la mar, enfonsament de l’embarcació, problemes mediambientals, afecció i destrucció de praderies de posidònia, vessaments de combustible i contaminació acústica.

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, ha destacat que “hem de prioritzar la seguretat de tots els usuaris de la mar, tant dels que fan ús d’aquestes embarcacions com de la resta, i obligar que es tenguin coneixements relacionats amb la cura del medi marí per tal de disminuir-ne els perjudicis esdevinguts de l’activitat marítima”.

Considerant aquests antecedents, i el perill que representen les embarcacions que naveguen sense cap persona amb un mínim de titulació, tant pel que fa a la seguretat dels usuaris de les embarcacions, com de la seguretat la resta d’usuaris de la mar, com pel que fa a la conservació del medi marí, l’Equip de Govern del Consell proposa instar a la Direcció General de la Marina Mercant del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que se suprimeixi l’article 10 del RD 875/2014 pel qual es regulen les titulacions nàutiques pel govern de les embarcacions recreatives.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.