Educació ofereix més de 500 beques Erasmus+ a estudiants i professors de formació professional de cinquanta centres educatius Aquest curs, alumnat, professorat i centres de cicles formatius d’FP bàsica i grau mitjà poden optar a alguna d’aquestes 500 beques per a estades internacionals

 

La Conselleria d’Educació i Formació Professional, mitjançant la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, acaba d’obrir el termini per accedir a les 500 beques Erasmus+ per a estudiants i professorat de cicles formatius de formació professional bàsica (FPB) i grau mitjà (CFGM) dels cinquanta centres educatius que participen en el projecte «Erasmus+ EuroFP Balears V». Aquest projecte, coordinat per la Conselleria, permet sol·licitar una beca Erasmus+ per realitzar una estada formativa a un país participant en el programa Erasmus+ durant el segon i tercer trimestre del curs escolar.

Els centres disposen fins a meitat de desembre per sol·licitar les beques per a aquest curs 2021-2022. Els estudiants seleccionats podran realitzar pràctiques en empreses, extracurriculars o convalidables per hores del mòdul Formació en Centres de Treball, d’una durada d’entre dues setmanes i dotze mesos, bé durant el seu cicle formatiu o bé durant l’any després de titular.

D’altra banda, els professors podran sol·licitar beques per realitzar estades formatives en empreses d’una o dues setmanes de durada, i períodes d’observació o docència en centres d’FP o empreses d’entre dos i seixanta dies de durada.

Finalment, els centres també podran rebre ajudes perquè el professorat dels alumnes seleccionats es desplaci al destí per preparar o supervisar les pràctiques, i perquè personal formador d’empreses europees col·labori en la docència als centres de Balears durant un període d’una setmana.

La quantia de les beques per a estudiants va des dels 1.017 € (mobilitats de dues setmanes) fins als 18.768 € (mobilitats d’un any sencer), depenent de la duració de l’estada i del país seleccionat. Segons aquests mateixos criteris, les beques per a professors varien entre 639 € (mobilitats de quatre dies) i 5.934 € (mobilitats de dos mesos).

Totes les beques Erasmus+ oferides per la Conselleria són finançades íntegrament pel programa Erasmus+ de la Unió Europea.

Projectes Erasmus+ per a FP coordinats per la Conselleria i finançats per Europa

El projecte «Erasmus+ EuroFP Balears V» va ser presentat per la Conselleria a la convocatòria de propostes Erasmus+ KA102 de 2019. Va ser puntuat amb 96 punts sobre 100 (setena millor qualificació d’un total de 542 projectes presentats a Espanya) i finançat amb un total de 1.153.946 € (quart import més alt de tot l’Estat).

Durant el programa Erasmus+ 2014-2020, la Conselleria ha guanyat els cinc projectes de mobilitat Erasmus+ que ha presentat. Tots aquests projectes han obtingut una valoració molt alta (entre 92 i 97 punts sobre 100) i han obtingut un total de 2.448.406,00 € per finançar més de 1.100 mobilitats formatives d’estudiants i professors (aquesta xifra només inclou mobilitats formatives, i no inclou els desplaçaments de professors per preparar les pràctiques dels alumnes i donar-los suport durant la primera setmana de la mobilitat).

Cal destacar que a les Illes Balears hi ha una desena més de centres que participen en el programa Erasmus+ per a FP amb projectes propis.

Cooperació amb centres d’FP i autoritats educatives de la Unió Europea

Per tal de poder dur a terme els projectes anteriors és imprescindible la cooperació amb autoritats educatives, centres d’FP i empreses de països europeus que acullin als estudiants i professors per realitzar les estades formatives. Des del 2015 la Conselleria exerceix un paper molt actiu com a facilitadora d’aquests contactes i estableix acords de cooperació amb autoritats educatives i centres d’FP europeus per tal que els centres de Balears puguin dur a terme les mobilitats. Amb aquesta finalitat, durant el curs 2021-2022 la Conselleria té previst organitzar intercanvis de professors amb centres d’FP de Finlàndia, França, Alemanya, Països Baixos, Itàlia i Portugal.

Aquestes mobilitats, finançades pels projectes Erasmus+ de la Conselleria i dels centres europeus participants, tenen una doble finalitat: d’una banda, que els professors participants coneguin de primera mà el sistema educatiu i l’organització de l’FP al país de destí, amb l’objectiu de poder implementar millores als seus centres d’origen; d’altra, que, gràcies al coneixement de l’FP als diferents països i als contactes realitzats, els professors puguin col·laborar posteriorment amb èxit en l’organització de mobilitats d’estudiants i professors finançades amb el programa Erasmus+.

Acreditació Erasmus+ 2021-2027: beques garantides per al període 2021-2027

El programa Erasmus+ 2014-2020 ja ha finalitzat i ha donat pas a un nou programa Erasmus+ 2021-2027 renovat. Per a aquest nou programa, la Conselleria ha obtingut l’acreditació Erasmus en l’àmbit de l’FP, gràcies a la qual s’ha assegurat poder rebre fons del programa Erasmus+ durant tot el període 2021-2027. A més, la sol·licitud d’acreditació presentada per la Conselleria (a la convocatòria de 2020), que contemplava un total de nou objectius, va ser valorada amb 97 punts sobre 100 (segona millor valoració d’un total de 459 sol·licituds presentades a tot l’Estat Espanyol), la qual cosa permetrà a la Conselleria rebre el màxim finançament per a cada projecte que presenti. Finalment, gràcies als objectius plantejats i aprovats, a partir del curs 2022-2023 la Conselleria podrà oferir beques Erasmus+ a tots els centres públics i concertats de les Illes Balears que imparteixen FPB i/o CFGM.

Cal destacar que els objectius plantejats en l’acreditació Erasmus per la Conselleria s’alineen amb les polítiques europees en matèria d’FP i plantegen, entre altres, la internacionalització de la major part dels centres públics i concertats de Balears que imparteixen cicles d’FPB i CFGM; així com un increment del percentatge de mobilitat d’estudiants d’FPB i CFGM per a aproximar-se el màxim possible a l’objectiu de la Unió Europea per a 2025 (8 % de mobilitat en l’FP inicial).

Finalment, cal destacar que el nou programa Erasmus+ 2021-2027 permet a les organitzacions acreditades organitzar mobilitats d’estudiants i professors fora de la Unió Europea, a pràcticament qualsevol país del món, i per això a partir del curs 2022-2023 la Conselleria d’Educació i Formació Professional oferirà beques Erasmus+ a estudiants i professors d’FPB i CFGM per poder realitzar mobilitats no només a Europa, sinó a qualsevol continent.

 

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.