La despesa territorialitzada a Menorca s’incrementa en els pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2022 fins arribar als 131,4 milions d’euros, un increment del 29%, de 29,7 milions, respecte dels pressuposts inicials per a 2021. L’aportació del pressupost autonòmic al Consell de Menorca creix fins els 55,6 milions, suma 7,5 milions més que enguany, i el conjunt de les transferències corrents i de capital al Consell de Menorca i els ajuntaments de l’illa es situa en 76,2 milions d’euros.
El Govern de les Illes Balears ha presentat els pressuposts –actualment en tramitació parlamentària- a l’equip de govern del Consell, encapçalat per la presidenta Susana Mora, i als agents socials i econòmics de l’illa. Una representació del Govern formada per les conselleres d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, i el director de Pressuposts, Joan Ignasi Morey, els quals han comparegut després en roda de premsa amb la presidenta del Consell.
Els nous pressuposts autonòmics, amb 5.176 milions destinats a polítiques públiques, un 9,5% més que enguany, creixen enfocats principalment en l’augment per a les polítiques més associades a la reactivació i millora del model productiu i la sostenibilitat, i reforcen novament les polítiques socials. En un escenari marcat per l’impacte de la pandèmia de la COVID-19, es destinen més recursos que mai en la prestació dels serveis públics, en mantenir la xarxa de suport desplegada per fer front a la crisi sanitària i les seves conseqüències i en impulsar polítiques de diversificació i reactivació econòmica, incorporant recursos extraordinaris del fons europeu Next Generation i dels fons estatals addicionals del Factor d’insularitat previst al Règim Especial de les Illes Balears.
La despesa territorialitzada, la qual inclou una part de la despesa total, corresponent als capítols de transferències corrents i de capital i de les inversions, assoleix la xifra de 131,4 milions a Menorca per al 2022, principalment per l’increment de les transferències al Consell de Menorca (55,6 milions, un augment de 7,5 respecte del 2021 i que suposa un 57,9% d’increment, 20 milions més, que als pressuposts del 2015). I també creix el volum d’inversions a Menorca, amb 55,2 milions per al 2022, entre el sector públic administratiu –les conselleries del Govern i IBSalut- i les empreses i entitats del sector públic instrumental.
L’increment del finançament dels consells insulars per al 2022 es produeix tant per l’augment de la bestreta per a l’any vinent, la qual constitueix el gruix del sistema de finançament dels consells i que respon a la millora de les previsions d’ingressos de la comunitat autònoma, com per l’aportació de fons extraordinaris per compensar la caiguda d’ingressos de l’altra part del sistema, la liquidació de l’any 2020, que s’ha de percebre el 2022.
En les polítiques socials, Salut preveu 8,1 milions per a la reforma de l’Hospital Verge del Toro, i 1,1 milions per a l’Àrea de Salut de Menorca per a equipament, mobiliari i noves adquisicions, així com el projecte del pla d’usos per ampliar el centre de salut de Canal Salat i les ampliacions del servei d’urgències d’atenció primària de Maó i de la unitat bàsica des Mercadal. També s’ha previst la contractació de personal per reforçar serveis de Salut de Menorca, d’atenció primària i de l’hospital Mateu Orfila.
En Afers Socials i Esports, el pressupost contempla inversions rellevants en noves residències, com les partides de 6,8 milions per a la nova residència Maó Quarter de Santiago, i de 5,5 milions per a la nova residència d’Es Castell, així com per a la reforma de la residència de Sant Lluís (600.000 euros). Altres equipaments compromesos de la Conselleria són la nova residència d’es Migjorn, amb una inversió pluriennal d’uns 4 milions, el futur centre de dia d’Alaior i l’ampliació de la residència de Ciutadella.
En matèria d’Educació i Formació Professional, s’invertiran 2,4 milions d’euros en els convenis de construcció i reforma de centres públics com, per exemple, el nou conveni del CEIP Es Mercadal (1,4 milions d’euros), així com d’altres actuacions, i es preveuen també en el nou centre integrat de Formació Professional de l’Estació Marítima de Ciutadella (1,9 milions) i en la reforma del CEPA Quarter de Santiago (1,1 milions) i altres obres menors. Així mateix, es destinen 1,3 milions a la digitalització dels centres educatius i 1,1 milions al sosteniment de la xarxa pública 0-3 anys.
En polítiques d’habitatge públic, els pressuposts contemplen actuacions per la fase final de quatre promocions a Maó: de 40 habitatges dotacionals al carrer Borja Moll (1,8 milions), de 15 a l’Avinguda Femenies (1 milió) i de 14 habitatges al carrer Roca i Vinent (0,9 milions), i una altra de 18 en la seva darrera etapa a Borja Moll (146.600 euros). I es preveuen partides per a noves promocions: de 10 habitatges a Fornells (1 milió d’euros) i 9 a Es Migjorn (872.000 euros), el projecte bàsic de 40 habitatges a Es Castell (173.784 euros), la rehabilitació de 8 habitatges a Maó (estació autobusos) i el compromís d’altres 11 a Sant Lluís, en fase de revisió del projecte.
De la seva banda, Medi Ambient destina 4,7 milions al manteniment i explotació de les depuradores de Menorca i altres partides destacades, per a la Reserva de la Biosfera, de 755.400 euros, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i per a la millora de la recepció de fosses sèptiques a Maó-Es Castell i Ciutadella Sud, de 614.800 euros. Per al 2022 es preveuen les obres de condicionament, retirada i disposició final dels fangs acumulats a les llacunes de l’EDAR de Ferreries, amb 1,37 milions, així com la redacció del projecte d’ampliació depuradora Ciutadella Sud (145.200 euros), i inversions en maquinària forestal (300.000 euros).
En Agricultura, Pesca i Alimentació, es preveuen 210.000 euros per a la redacció i tramitació del projecte de regadius amb aigües regenerades, 108.000 euros per a la promoció i foment del producte de proximitat, 50.000 per a la cessió d’una barca per a tasques de vigilància de reserves marines al Consell de Menorca. I per part del FOBAIBA, es preveuen 11,2 milions en ajudes, principalment als sectors ramader i lleter de l’illa.
En relació amb Transició Energètica, Sector Productius i Memòria Democràtica, el pressupost preveu 200.000 euros per a instal·lacions fotovoltaiques a espais cedits pels ajuntaments per a autoconsums compartits, 140.000 euros en el monitoratge de fotovoltaiques, bateries condensadores i renovació d’equips de mesura de qualitat de l’aire, 105.000 euros en un conveni amb la Cambra de Comerç i 40.500 en la instal·lació d’un mur de la Memòria al cementiri de Maó.
Ports Illes Balears segueix amb el desenvolupament del pla d’inversions, la inversió en obres a Menorca en 2022 serà de 8,3 milions. Destaca la segona fase de la remodelació del port de Fornells (3,9 milions) i la instal·lació dels ducs d’alba al port de Son Blanc (5,1 milions). En mobilitat, es disposarà d’1,1 milions de fons europeus per a la millora de parades i estacions de bus i sistemes digitals d’ informació sobre transport públic a Menorca.
En l’àmbit laboral, es preveu destinar 5 milions a Menorca a polítiques actives d’ocupació adreçades a diferents col·lectius, a través del SOIB. En universitat i recerca, s’inclou l’ampliació de la seu de la UIB a Menorca (300.000 euros) i el conveni de l’Estació Científica La Mola (250.000). Les ajudes de desplaçament a estudiants universitaris seran de 77.805 euros i les transferències a ajuntaments en política lingüística, de 20.000 euros.
En cultura, el pressupost preveu 561.275 euros per a la Biblioteca Pública i Arxiu de Maó, 450.625 euros per al Museu de Menorca, 200.000 euros a Menorca Talaiòtica, 171.840 euros a la Fundació Teatre Principal de Maó i altres partides per a la Fundació Menorquina de l’Òpera, el Programa Viu la Cultura, el Consorci Museu Militar de Menorca, la Fundació Enciclopèdia de Menorca i altres partides amb fons europeus.
L’IBDona preveu abordar el proper any la creació d’un centre de crisi de 24h per atendre víctimes de violència sexual, amb el Consell insular, i un servei d’acompanyament a l’hospital de referència els 365 dies de l’any. I l’EBAP preveu la descentralització de cursos i oferir a Menorca de cursos bàsics de policies locals i de capacitació per a l’accés a la borsa extraordinària de personal funcionari interí de policia.