Fa 8 anys que Miriam Rodríguez va obrir al carrer del Seminari un racó d’art amb el nom del seu pare, l’escultor i artista malagueny Pedrín. La trobada de la galerista amb l’illa va ser del tot casual, en un primer viatge que Míriam va fer a Menorca per visitar a la seva germana, destinada aquí per feina. I es va enamorar. Al cap de dos mesos d’aquell viatge, na Míriam va traslladar la seva vida des d’Anglaterra a l’illa i, amb el suport dels seus pares, va “provar un any”. Que s’ha convertit en una vida dintre del món de l’art al bell enmig del mediterrani.
Com va ser la introducció de l’art de Pedrín a Ciutadella?
Vam arribar a Menorca que ningú coneixia l’escultura del meu pare. Però va ser molt ben rebut des del principi. Ens va ajudar molt el fet que poder tenir contacte amb altres llocs on ja tenen escultura de Pedrín. I ha propiciat que persones amb espais dintre de Menorca, com hotels o altres llocs de pas, hagin vingut a cercar obra per tenir-la exposada o comprar-la. Al cap dels anys, l’escultura del meu pare ja ha arribat a ser coneguda arreu de l’illa, i tenim clients de fora amb casa a Menorca que tornen cada cert temps per adquirir una peça. El més important, però, és que cada any tenim clients nous que arriben a la galeria, que és el que interessa. Perquè és molt polit poder tenir la confiança de la clienta de sempre. Però veure que l’obra segueix agradant i desperta l’interés dels col·leccionistes, fa mantenir vives les ganes de seguir cap endavant. De fet, el que més es sorprèn és mon pare, el propi artista. El fascina que, una obra que a ell li agrada, que és seva, pugui arribar a tanta gent.
Com s’ha mogut l’obra de Pedrín durant la seva carrera?
El meu pare va començar dibuixant, abans de fer escultura. I ma mare sempre és al seu costat, perquè és la que mou l’obra i la que fa les feines de representació i contacte amb galeries, que no és una feina fàcil. Ha estat gràcies a aquesta feina que a nivell nacional s’ha conegut el nom de Pedrín. I també en l’àmbit internacional, amb espais que han convertit en galeries Pedrín, com la que tenim a Ciutadella.
És fàcil vendre obra que ha fet el teu pare?
Vendre obra artística no és fàcil. Hi ha molts artistes molts bons que, per no tenir qui els ajudi en aquest aspecte, no es mouen tant com podrien. En el cas de Pedrín, la feina conjunta ha ajudat molt a escampar l’obra del meu pare. La valoració que es fa de l’art, en general, fa que no siguin objectes fàcils de vendre, on intervé la sensibilitat de qui compra una peça d’art, però també el fet que valora el temps, la creativitat, les ganes que l’artista hi ha posat. A Espanya costa que es valorin tots aquests aspectes de la creació artística, però s’està aconseguint a poc a poc, a través de la formació i l’interés pel món de l’art. Especialment, la gent jove, que cada vegada demostra més interés a saber com es fa una obra, conèixer a l’artista… He tingut aquest any una persona que, a través d’activitats de l’Ajuntament, ha duit a grups de totes les edats a la galeria durant l’estiu, des de majors a infants. I m’ha sorprès veure com els més petits reaccionen davant d’una obra d’art.
Les menorquins, inverteixen en art?
La gent de Menorca fa inversions en art, i l’exemple és que l’obra de Pedrín es ven entre els menorquins. I també tenim molts bons clients nacionals que compren aquí, tot i tenir dues galeries més pròpies a la península. A banda de molts altres llocs on s’exposa l’obra, com hotels, paradors, o museus, que en el cas de Pedrín es pot veure al Museu Picasso. Dins Menorca tenim hotels que són bons aparadors per mostrar l’escultura del meu pare. I, a banda, els serveixen als hotels per enriquir els seus espais amb art. Són llocs que ens duen clients, al cap i a la fi, perquè de l’hotel arriben a la galeria, on poden veure l’abast de les col·leccions que a l’hotel han vist amb potser una peça només.
Després de vuit anys, seguiu tenint públic nou que s’interessa per l’obra de Pedrín?
Hem notat que a Ciutadella ha arribat el públic francès, que a més hem d’agrair molt a nivell de venda d’art. Són persones amb un bagatge cultural molt alt i valoren moltíssim el treball de l’artista. No només els francesos, però. També hi ha molts bons clients italians i suïssos. De fet, aquestes festes he de viatjar a Suïssa per entregar una escultura a uns clients d’allà, que gairebé podrien obrir una galeria ells mateixos per la quantitat d’obra de Pedrín que han adquirit. Amb alguns clients acabes per establir fins i tot una relació personal. La venda online també funciona bastant bé durant aquestes dates, quan estic fent enviaments als Estats Units, Itàlia o Anglaterra, a pesar del Brexit.
I què és el que més agrada al client menorquí?
Els cavalls! Els toros també agraden, però els cavalls han calat de manera especial a l’illa. També agraden els cans llebrers, és curiós. Perquè sembla venir per la sensibilitat de persones que adopten aquests tipus d’animals i hi estableixen una relació especial.
Podrem veure obra nova de Pedrín en breu?
Estem preparant la col·lecció del pròxim estiu i ja estan arribant obres noves i seleccionant les peces que quedaran a Menorca. Ho hem de fer ara perquè a l’estiu tanca la fosa i Pedrín no pot fer obra. Hi ha clients que ja ho saben i els agrada poder venir durant aquestes dates, abans de l’allau de l’estiu, per conèixer de primera mà les noves peces.