El concurs d’arquitectes convocat per l’IBAVI per dur a terme els projectes per a construir tres edificis d’habitatges de protecció pública a Eivissa, Es Castell a Menorca i Formentera ja té guanyadors.
Els guardonats del Lot 1, corresponent al projecte de 38 habitatges dotacionals as Castell a Menorca són:
Primer Premi: ESCLAT DES CLOT
Equip: Oriol Valls Guinovart- Izaskun Gonzalez Barredo
Segon Premi: VOLTAIRE
Equip: Bartomeu Mateu Estrany, Cecilia Rodriguez Vielba, Arnau Sastre Cuadri.
Tercer Premi: HABITAR LES CICATRIUS
Equip: Andrea Capilla Mónaco., Joan Martí Elias (UTE Andrea Capilla i Joan Martí).
De la proposta guanyadora, “Esclat des Clot”, el jurat ha valorat que el projecte habita i incorpora la pedrera als espais de l’edifici. També ha destacat l’estructura de l’edifici proposat i la seva organització constructiva així com la utilització del llenguatge arquitectònic del lloc i els materials que garanteixen la integració paisatgística.
Jurat internacional
El jurat ha estat format per l’arquitecte britànic Stephen Bates, de l’estudi Sergison Bates architects; Bet Capdeferro de l’estudi de Girona Bosch Capdeferro; l’arquitecte formenterenc Marià Castelló; el doctor en arquitectura i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya Antonio Armesto; la sociòloga urbana Blanca Valdívia i la vocal de la junta de govern del COAIB Juana Canet.
De l’IBAVI han participat la directora gerent, Cris Ballester; el cap del departament tècnic, Carles Oliver; l’arquitecte responsable dels projectes d’Eivissa i Formentera, Eduard Yuste; i l’arquitecta responsable del projecte de Menorca, Sara Benito. I en representació de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura, ha assistit Josep Carreras Gacias. També han format part de l’equip de selecció els arquitectes municipals dels diferents consistoris i són Sílvia Pons d’Eivissa, Juan Diego Dueñas de Formentera i José María Aceytuno de Menorca.
El concurs de projectes s’ha dut a terme en 2 fases. De les més de 300 propostes inscrites, a la primera fase concorregueren 123 propostes. A la segona i darrera fase passaren 11 propostes de les quals surten els projectes premiats.
Criteris de disseny dels edificis
Les bases del concurs exigien donar una resposta arquitectònica adequada a les necessitats establertes, complint amb els requeriments d’habitatge protegit de manera coherent amb l’optimització de costos, garantint la qualitat funcional i arquitectònica, afavorint la implantació de mesures mediambientals que fomentin el respecte a l’entorn on es localitza la promoció i que permeti aconseguir el més alt nivell possible d’autosuficiència.
El disseny dels habitatges havia d’introduir mesures per reduir la demanda energètica, el consum d’aigua, els residus i les emissions de CO2. D’aquesta manera, els projectes havien de garantir l’obtenció d’una qualificació energètica A, així com la condició nZEB (edificis de consum gairebé nul, nearly Zero Energy Buildings, en anglès).
A més, les bases tècniques incorporaven la perspectiva de gènere com un criteri transversal en el disseny, amb l’objectiu d’establir unes pautes per a incloure en el disseny tant dels edificis com dels habitatges de protecció pública promoguts per l’IBAVI.