Pilar Pons Gonyalons: “Volem allargar la temporada i demostrar que Menorca és autèntica tot l’any” La declaració de Menorca com a Regió Europea de la Gastronomia del 2022 beneficiarà l’economia i el turisme del territori.

El 2022 està a les portes i els menorquins es preparen per l’arribada d’un any ple d’esdeveniments culturals i gastronòmics que ompliran al llarg de tot l’any els carrers de l’illa balear donant a conèixer als locals i no locals la verdadera identitat de Menorca. El motiu és la proclamació de l’illa com a Regió Europea de la Gastronomia del 2022 per l’IGCAT (Institut internacional de Gastronomia, Cultura, Art i Turisme). Pilar Pons Gonyalons, actual directora insular d’Economia ens explica com neix el projecte,  quin va ser l’objectiu des de el primer moment i quins beneficis portarà aquest reconeixement a l’illa de Menorca.

Que significa per l’illa de Menorca ser Regió Europea de la Gastronomia 2022?

Aquest reconeixement per Menorca és importantíssim, no només pel fet de donar-nos aquesta candidatura si no per la unió dels esforços i el consens de tots els stakeholdersque han fet possible aquet projecte. Han set 12 stakeholders però son més els que s’estan adherint ara mateix, com per exemple ajuntaments, entitats privades,  culturals , associacions… Personalment, estic orgullosa del recolzament de tots ells. Ha set una unió d’esforços per mostrar com és Menorca, no només la seva part  gastronòmica, que ha set el nostre fil conductor  per mostrar com és la nostra realitat, sinó que també ens ha permès ensenyar la nostra realitat, la nostra cultura, les nostres tradicions, la nostra artesania… volem mostrar com és Menorca i una de les maneres per fer-ho ha set a partir de la nostra gastronomia.

Com neix el projecte? Quins son els seus objectius?

El projecte neix al 2019 quan en Jaume Gomila, professor de l’Escola d’Adults de Menorca, coneix la directora del’IGCAT i junts impulsen i proposen aquest programa al Consell Insular. Quan nosaltres  vam començar a veure com plantejar-la i vàrem veure el recolzament de totes les associacions (ASHOME, CAEB, les cofradies…)  que ho veien com una oportunitat per beneficiar e impulsar tots els seus negocis de Menorca, vam tenir molt clar que teníem que aconseguir aquesta candidatura. Vam realitzar un vídeo i un bid book, (llibre promocional), aquest últim com un manament que mostrava allò que és Menorca, lo que volem ser a partir d’ara i com fem ses coses es menorquins. Després ens va visitar l’IGCAT per veure totes aquestes coses que havíem descrit al bid book i finalment, al 2020 vam rebre aquest reconeixement. Vam començar a treballar tot i què la pandèmia i la crisis sanitària ens ho va complicar un poc però no ho va fer impossible.

El principal objectiu del projecte és demostrar que Menorca és autèntica i que tenim moltes coses boníssimes tot l’any.

Quin pressupost te aquet projecte?

El pressupost és relatiu, el Consell Insular és un del stakeholders però no vol dir que nosaltres ho hem de fer tot, necessita’m l’ajuda de la resta. Cada mes ens reunim tots i proposem una sèrie de coses i unes bases per poder realitzar-les. La Fundació Foment del Turisme és la que s’encarrega de facilitar la realització d’aquestes propostes en termes econòmics. El primer any vam invertir 100.000 euros però no tenim un pressupost assignat, tot varia depenent de les idees de tots els stakeholders. El pressupost per el 2022 ha augmentat i Foment del Turisme per exemple ha fet uns contractes específics per la gastronomia on un stakeholder por demanar una subvenció per poder realitzar una acció. En principi entre tots ens estam ajudant perquè això pugui sortir endavant.

Com considera que beneficiarà aquest reconeixement a l’economia i al turisme de Menorca?

 Ha de afavorir moltíssim. La nostra idea és que això pugui donar una gran repercussió a tots els nostres productors, començant per el petit productor (pagès) que s’esforça cada dia per poder donar-nos aquests productes tant bons i que es menorquins coneixem però també volem que la gent que vengui de fora coneguin aquestes coses i pugui comprar-les. D’aquesta manera augmentarà la renta per càpita no només dels productors, si no també dels establiments, de la restauració i que el turisme no només vengui a l’estiu per el sol i la platja, si no també per altres coses i que ho puguin fer durant tot l’any.

Quins altres factors considera que també han ajudat a obtenir aquest reconeixement?

El turisme, la nostra cultura i la sostenibilitat que hem demostrat en el projecte han set claus. El turisme és una vessant importantíssima de la que tots vivim però volem allargar la temporada.

 Quines peculiaritats té la gastronomia menorquina?

Nosaltres tenim un producte boníssim i la nostra gastronomia no te res a envejar a les altres però ens ho hem de creure i ho hem de poder demostrar. Les coques, les formatgades, que ja no es cuinen tant sovint a casa però que encara tenim artesans que si les fan. Tot això son les nostres arrels i son signes d’identitat que pot ser, més endavant es van perdent i no ho podem permetre. 

La caldereta de llagosta on la cuinen així de bona? El formatge per exemple és un signe d’identitat de Menorca i els productors estan patint una época molt critica per la pujada dels costos de producció, ho estan passant molt malament i per part del Consell Insular tenim molt clar que els ajudarem. La gastronomia menorquina ha creat ja un turisme gastronòmic propi amb plats tradicionals i de nova cuina menorquina i, amb aquest projecte ho volem potenciar encara més.

 Aquet any son més de 50 les activitats que tots els stakeholders involucrats en el projecte han organitzat en el diferents municipis de Menorca. Podem dir que el 2022 serà l’any amb més esdeveniments culturals i gastronòmics dels darrers anys?

Sí, hi ha un calendari d’accions que s’ha presentat però que encara no és definitiu. Pot ser algunes activitats no es puguin acabant realitzant i altres propostes que no han estat encara incloses i que fins i tot son més interessants,  encara no han sigut presentades. Això sí, cada mes hi hauran diferents manifestacions en tots els municipis menorquins. Una d’elles, la Fira Arrels, l’única fira gastronòmica que fem sempre a Menorca i et puc anticipar que serà molt especial i amb moltes sorpreses. A més a més, un altra activitat destacada serà el concurs gastronòmic nacional impulsat per l’Ascaib i la CAEB que segons la meva opinió, serà molt emocionant i moltes més coses que encara estan proposant els stakeholders i que estam treballant perquè es puguin realitzar. La peculiaritat d’aquest projecte son aquestes  sinergies entre productors petits i grans empreses turístiques que molt difícilment haguessin tingut lloc si no s’hagués creat aquest projecte i això és una gran satisfacció per a tots nosaltres.

 Quina relació te amb la candidatura de Menorca Talaiòtica com Patrimoni Mundial de la Humanitat davant l’UNESCO?

 Son dos projectes molt recolzats per el Consell Insular i farem coses conjuntes més endavant. Evidentment, tots els reconeixements que obtingui Menorca seran bons. Son dos projectes que posicionaran la nostra illa en el centre del món.  Nosaltres creiem que som autèntics i que val la pena venir a visitar la nostra illa, no només a l’estiu si no tot l’any.

 Tindrà continuïtat aquest projecte després del 2022? De fet, s’està pensant com serà 2023 i en endavant la Menorca que va ser Regió Europea de la Gastronomia?

 Hem de seguir amb aquesta filosofia i demostrar qui som. No  estam pensant encara en el 2023 (riu), anem pas a pas, el 2022 és l’any en el que ens hem de lluir i hem de fer moltes coses. En el 2023 seguirem fent però de manera diferent, sense tota aquesta pressió que tenim ara per el 2022 amb una pandèmia que encara continua i que ens està posant tots a prova.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.