El Consorci de Residus i Energia de Menorca gestiona el parc eòlic de Milà, instal·lació que es va posar en servei l’any 2004 i que compta amb 4 aerogeneradors de 800 kW de potència unitària.
Una vegada finalitzat l’any 2021, és moment de fer balanç del comportament del parc eòlic. Es manté la tendència observada durant els darrers anys de vents poc propicis per a la generació d’energia eòlica, amb una velocitat mitjana anual que tot just arriba als 5,47 m/s, un valor que està lleugerament per sota de la mitjana històrica del parc, la qual és de 5,50 m/s. A la gràfica següent es pot observar com durant la major part de l’any el vent s’ha situat per davall de la velocitat mitjana històrica.
Aquesta manca de vent ha repercutit en les dades de generació, juntament amb una disponibilitat del parc menor de la desitjada, com es pot observar a la sèrie de dades de la taula adjunta. El president del Consorci de Residus i Energia de Menorca, Josep Juaneda, explica que, “actualment, les dificultats en el subministrament i transport del material i l’arribada del final de la vida útil dels aerogeneradors provoca una baixada en la disponibilitat dels mateixos per a la generació d’energia”. I remarca que, des del Consorci, s’està treballant en el projecte de repotenciació del parc eòlic de Milà.
Així, la causa principal de la baixa disponibilitat és l’obsolescència de la instal·lació que ja està en la recta final de la seva vida útil. Des de la seva posada en funcionament, ja s’ha hagut de dur a terme la substitució dels equips generadors (dues vegades en la màquina 4 i una en la màquina 2), la reparació de pales en pràcticament totes les màquines i la substitució de la multiplicadora de la màquina 2 (avariada a l’octubre de 2020) la qual va motivar un operatiu molt complex per procedir al seu reemplaçament durant el primer semestre de 2021.
A tot l’anterior s’afegeixen les dificultats que està afrontant l’actual prestatari del servei d’operació i manteniment per trobar recanvis dels diferents components necessaris per a les reparacions i manteniment dels aerogeneradors, d’una banda, per ser equips de 2004 que ja no es fabriquen actualment i, de l’altra, pel context mundial de baixa disponibilitat de materials i dificultats en el transport.
En aquest context, les dades de generació d’energia, presenten valors inferiors a la mitjana històrica del parc, fet que es tradueix en una menor facturació, com es pot apreciar a la gràfica precedent.
Pel que fa a les dades de facturació, aquestes són provisionals, ja que el procés de liquidació de l’energia generada pel parc eòlic es regeix per un sistema que combina la venda directa de l’energia generada en el mercat majorista de l’electricitat (SPOT) amb una retribució complementària que es liquida des de la Comisión Nacional de los Mercados y de la Competencia (CNMC). És un procés reglat amb un sistema de control i de revisions molt complex, atès que ha de verificar-se i comprovar-se l’energia que efectivament s’ha injectat a la xarxa. És habitual que les revisions i liquidacions d’energia no es tanquin de forma definitiva fins a 2 anys després de la seva primera facturació.