La consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, s’ha reunit aquest dijous amb membres del Govern de les Illes Balears per explorar vies de col·laboració en matèria de recerca, salut i política universitària.
Geis ha mantingut primer una trobada amb Agustina Vilaret, secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística i Josep Lluís Pons, director general de Política Universitària i Recerca. També hi ha assistit Xavier Quinquillà, director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement de la Generalitat de Catalunya.
A la reunió s’ha parlat de les vies de col·laboració que es poden establir en matèria d’universitat i de recerca entre les Balears i Catalunya. Algunes de les iniciatives plantejades són establir un marc conjunt en l’àmbit de ciències i tecnologies marines; enfortir la Xarxa Vives i els vincles entre les universitats de parla catalana amb un nou programa d’intercanvi d’estudiants o reforçar les aliances entre la UIB i el sistema universitari del Principat en matèria de docència, recerca i transferència.
Actualment les Illes Balears, Catalunya i també el País Valencià participen en el Pla Complementari d’Astrofísica, un projecte de tecnologies avançades per a l’exploració de l’univers i els seus components.
Posteriorment, tots quatre s’han desplaçat a l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdiSBa) on els ha acompanyat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; la directora general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, Asunción Sánchez i el director científic de l’IdISBa, Miquel Fiol. Geis ha pogut conèixer de primera mà l’activitat científica que duen a terme diversos grups d’investigació.
Durant el recorregut s’han pogut entrevistar amb Diego Marzese, investigador del grup Biologia Cel·lular del Càncer; Emilia Amengual, investigadora del grup Genòmica de la Salut; Antònia Obrador, investigadora responsable del grup Teràpies Avançades i Biomarcadors en Oncologia Clínica, i Victoria Cano, responsable de la Plataforma Biobanc.
Just després, Geis, Vilaret, Quinquilla i Pons han visitat la UIB on els ha rebut el rector, Jaume Carot, i el vicerrector de Política Científica i Investigació, Víctor Homar. La trobada ha servit per estrènyer els vincles i projectar una regió del coneixement així com enfortir les relacions en l’àmbit de la recerca. Es vol treballar també per impulsar un programa d’intercanvis per afavorir la màxima interacció entre alumnat i professorat, a través d’un marc facilitador que compti amb finançament. Així mateix, es vol enfortir la Xarxa Vives, presidida actualment pel rector de la UIB.
La secretària autonòmica Agustina Vilaret ha valorat la jornada afirmant que “hi ha molt camí per recórrer plegats amb Catalunya; més enllà de compartir llengua i cultura, tenim interessos i potencial en l’àmbit d’universitat i recerca i, especialment, en l’estudi de la mar mediterrània”. Vilaret ha sentenciat que “la Generalitat té, a les Illes Balears, un aliat per avançar plegats cap un model social i econòmic més basat en el coneixement”.
Per la seva banda, la consellera Gemma Geis ha manifestat la “voluntat d’establir un marc de col·laboració estable entre els governs català i balear amb la intenció de concretar acords bilaterals entre els respectius sistemes de coneixement”. Geis ha posat en valor els “profunds lligams lingüístics i culturals que compartim amb les Illes Balears i que són també els fonaments de la Xarxa Vives que aplega totes les universitats de parla catalana”.
L’horabaixa, els representants dels dos governs visitaran l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) on els rebrà el seu director, Gotzon Basterretxea, per tal de conèixer-ne l’activitat i estudiar possibles vies de col·laboració.