La Direcció General de Pesca i Medi Marí, de la conselleria d’Agricultura Pesca i Alimentació, instal·larà aquest 2022 les caixes verdes a les 50 embarcacions d’arts menors de Menorca. Així s’ha informat la Comissió Interinsular Permanent del Consell Pesquer, que s’ha celebrat aquest dijous a Maó. La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha presidit la reunió, juntament amb el conseller d’Economia i Territori del Consell de Menorca, Josep Pastrana. També hi ha participat el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, i la directora insular d’Economia, Pilar Pons. També han participat de la trobada membres de l’equip de la Direcció General de Pesca, i representants dels consells de Mallorca, Eivissa i Formentera. Així mateix s’ha informat els representants de les confraries de Ciutadella, Maó i Fornells.
Les caixes verdes es varen instal·lar el 2021 a les 77 embarcacions d’arts menors d’Eivissa i Formentera, i a 23 embarcacions de la Colònia de Sant Jordi (Mallorca). Aquest 2022, a banda de les 50 que s’instal·laran a Menorca, també se’n posaran a 50 embarcacions més de Mallorca. Les caixes verdes, que no tenen cap cost per als pescadors, són un dispositiu de seguiment que aporta dades que permeten conèixer l’esforç pesquer de les embarcacions i garantir així l’explotació racional dels recursos. Aquests dispositius, que inclouen una placa solar per evitar problemes de connexió, proporcionen dades com la identificació del vaixell, la posició geogràfica, el rumb i la velocitat, i la data i hora de la posició geogràfica. D’aquesta manera, es podrà conèixer la rendibilitat dels caladors, també en les zones protegides, així com el control de l’esforç i els horaris de la flota. La informació serà una eina fonamental per al desenvolupament i l’execució de les polítiques de conservació de recursos i ordenació del sector pesquer.
Durant aquesta comissió, s’ha informat també de la celebració, a Mallorca, a la tardor, del I Congrés de Reserves Marines de la Mediterrània Occidental. La Direcció General de Pesca i Medi Marí organitza, juntament amb els Serveis de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA), aquesta trobada, que se celebrarà els dies 27 i 28 d’octubre, amb la presència d’experts en reserves marines d’Itàlia, França i Espanya. Les Illes Balears són capdavanteres a l’estat espanyol en reserves marines. Actualment, n’hi ha 11 de declarades, dues d’elles de gestió compartida amb el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
També s’ha tractat el tema de la necessitat d’actualitzar l’ordre de 2001, que regula la pesca de la llagosta a les illes Balears. L’objectiu de la Direcció General de Pesca i Medi Marí és consensuar-la amb el sector.