L’Estació Científica Jaume Ferrer de La Mola serà l’escenari que acollirà fins a 10 activitats aquest divendres, totes elles relacionades amb la ciència i la recerca però amb un enfocament d’humor i lleure, per tal de fer-les accessibles a tots els menorquins.
Així, entre les 18 i les 21 hores, l’Estació Científica Jaume Ferrer de La Mola obrirà les seves portes perquè els menorquins puguin visitar-ne les instal·lacions. Es mostrarà una exposició sobre els programes de seguiment científic que s’hi realitzen a càrrec del personal de l’Estació: Maria Elena Cefalí, Juancho Movilla i Nacho Bolado.
També hi haurà dues exposicions més sobre fotografies submarines: “Quatre Animals Flor de Menorca” i “Quatre nudibranquis de Menorca”, de Manuel Elices, catedràtic de la Universitat Politècnica de Madrid i apassionat de la mar.
Així mateix, els nins i les nines podran explorar el fons del mar a bord del submarí KSI Sunde amb el joc interactiu “Submergeix-te a la Mar Balear” i, a les 18.30 hores, s’impartirà el taller didàctic “La vida secreta de les llagostes”, a càrrec de David Díaz, investigador del Centre Oceanogràfic de Balears-IEO.
El programa de La Mola també inclou dues projeccions. A les 19 hores serà el torn de “Els boscos animals submergits del canal de Menorca”, amb vídeos i ponència a càrrec de Covadonga Oreja, investigadora del Centre Oceanogràfic de Balears-IEO. A les 19.30 hores es projectarà “La mar des Grau a Addaia”, un documental del Parc Natural de s’Albufera des Grau.
Per tal de fer la visita més entretenguda, el monologuista i científic David Díaz oferirà a les 20 hores el monòleg científic “Llagostes per a tothom”.
Finalment, els assistents també podran gaudir d’un tast de vins i formatges menorquins del Consell Regulador Denominació d’Origen Formatge Mahón-Menorca.
La Nit de la Investigació també a la resta d’illes
Durant les pròximes setmanes, la “Nit de la Investigació” també se celebrarà a la resta d’illes. El dia 25 es presentarà a Formentera l’estudi de la UIB sobre pol·linitzadors i el 26 s’exposarà a Eivissa la tasca del SOCIB en l’observació dels corrents marins a través dels radars costaners d’Eivissa i Formentera. A Mallorca “La Nit de la Investigació” es distribuirà en diferents espais de Palma amb actes els dies 26, 27 i 28 de setembre.
La Nit Europea dels Investigadors és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dintre de les accions Marie Sktodowska-Curie del programa Horitzó 2020. Té lloc des de 2005 a més de 250 ciutats europees simultàniament. A les Illes Balears la iniciativa compta amb la implicació de l’IFISC, l’IMEDEA, CSIC, CBE, l’IEO, SOCIB i la UIB.