Seleccionats els quatre productes locals que representaran a Menorca en el “World Food Gift Challenge 2022”

Menorca ja en té representants per al concurs “World Food Gift Challenge”, que se celebrarà a l’illa el pròxim dia 7 d’abril com a part de les activitats del mandat de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022. La presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, ha donat a conèixer aquest matí les quatre peces seleccionades en el “Local Food Gift Challenge”, que seran les que representen a Menorca en el concurs d’àmbit internacional. A l’acte ha comptat amb la presència del conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i representants dels artesans i productors seleccionats. Aquesta competició està organitzada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Art, Cultura i Turisme (IGCAT) amb l’objectiu de reconèixer i donar visibilitat a obsequis culinaris artesans d’alta qualitat de les Regions Europees i Mundials de Gastronomia.

El concurs consta de dues categories: obsequis artesanals relacionats amb el menjar i obsequis agroalimentaris. En la categoria d’obsequis artesanals (Food-related crafts gifts) han estat seleccionats:

Davantal i pedaç de cuina, de l’artesana tintorera Turid L. Tarabay (Bona Soca). Es tracta d’una peça que transmet autenticitat, d’elaboració sostenible, reutilitzant materials i ús de matèries primeres locals. La comissió avaluadora ha valorat especialment el laboriós procés productiu i la capacitat d’extreure el màxim profit dels elements naturals com la magrana, el tem, el romaní o el llorer i com, una vegada extrets els pigments, les restes serveixen de compost. El procés artesanal, les característiques pròpies dels tints naturals i la disponibilitat de plantes segons l’estació el converteixen en un producte funcional i únic.

Estoig de ganivets, de l’artesana bossera Lorena Martí (Illenk). Es tracta d’un estoig de gran exclusivitat. S’ha valorat especialment l’ofici que hi ha al darrera, amb uns acabats i presentació de qualitat. L’illa, històricament, mantén una estreta relació amb la pell sobretot per la indústria del calçat, i amb aquest estoig s’obren altres camins i possibilitats amb una conceptualització més internacional, segons els membres de la comissió qualificadora.

En la categoria d’obsequis agroalimentaris (Food gifts) , s’han seleccionat:

Saffron Island Gin, del productor Omar Zola (iSafrà). La unió de dos productes excepcionals com és el safrà i la ginebra menorquina donen peu a un projecte innovador capaç de mantenir la tradició. Tant el procés de producció i recollida del safrà com el procés d’obtenció de la ginebra són totalment artesanals. En el seu conjunt es tracta d’un producte que atrau pel seu color i per una presentació amb una aconseguida revisió del canet característic de la ginebra local convertint-lo en un producte diferencial i identitari.

Cinc sabors de Menorca, del productor Miquel Àngel Anglada (Mel i Untis). Lot de cinc pots de productes molt representatius de l’illa presentats en una caixeta de fusta reciclada. La mescla de productes d’elaboració pròpia i de productes recol·lectats pel propi productors és molt equilibrada i, en el seu conjunt, és una manera d’assaborir el territori.

Aquest any s’han presentat a la convocatòria 13 productes elaborats per 11 artesans/productors diferents, el que suposa 3 productes i 5 artesans/productors més que l’any passat. La comissió qualificadora ha estat formada per Pilar Vinent com a representant de Menorca Regió Europea de Gastronomia; Santi Capo, de l’associació Arteme; Magda Triay, de l’associació Entremans; Miquel Pons i Tolo Mercadal, vinculats al món del disseny i al sector agroalimentari; a més del coordinador del Centre Artesanal de Menorca, Quim Salort, que actuà com a secretari.

Per triar les peces seleccionades, s’han tingut en compte aspectes com la presentació del producte, les matèries primeres utilitzades, les tècniques emprades o el valor afegit que aporten en aspectes com ara la singularitat, la tradició o la innovació. Els membres del jurat han coincidit en assenyalar l’alt nivell de totes les propostes presentades i el valor de cadascuna tenint en compte el processos de producció artesanal i la idea que es vol transmetre amb cada peça.

Mitjançant el World Food Gift Challenge, les Regions Europees i Mundials de Gastronomia donen suport a petits productors artesanals, destacant les històries que connecten aquests productes a les seves regions i creant valor afegit per als seus territoris. En l’edició anterior del concurs internacional, celebrada en Portugal, una de les peces presentades per Menorca va resultar guanyadora absoluta. Es tracta de la proposta “Un tec?”, de la Cooperativa del Camp de Menorca, un lot format per formatges Meloussa, mel de Algaiarens i una cervesa especial ‘Talaiòtica’ de Grahame Pearce, acompanyat per recomanacions de tast. A més, altres dos productes menorquins van aconseguir premis i esments especials entre els 25 productes presentats per diferents regions d’Europa.

La convocatòria local la promou la Fundació Foment del Turisme de Menorca, a través del Centre Artesanal de Menorca, juntament amb la coordinació de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.