El proper ple del mes de març de l’Ajuntament d’Alaior tindrà com a punt del dia l’aprovació inicial del Pla General i el Pla d’Ordenació detallada del municipi, així com el corresponent Estudi d’Impacte Ambiental, marcant un abans i un després per al municipi de Alaior.
El nou Pla General d’Alaior serà un dels primers desenvolupaments urbanístics de les Illes Balears adaptats a la Llei d’Urbanisme de les Illes Balears de 2017, per aquest motiu se separarà el Pla General del Pla d’Ordenació Detallada.
Després del seu pas per ple, es procedirà a la preceptiva informació pública de dies hàbils com marca la mateixa llei.
Paral·lelament, es procedirà a sol·licitar els informes sectorials corresponents a les administracions afectades, donar audiència a totes les associacions de veïns del terme municipal.
A més, cal destacar que les noves llicències urbanístiques que doni l’Ajuntament hauran de complir amb el Pla General vigent i el nou que està en vies d’aprovació fins a l’aprovació provisional, o de dos anys en cas de no produir-se aquesta aprovació.
Des de la contractació de l’equip redactor a finals del 2018, encapçalat pel tècnic Amador Luis Ferrer Aixalà, s’han dut a terme dos processos de participació ciutadana. El primer, del document bàsic del Pla General durant el febrer i el març de l’any 2019 i el segon amb el Pla d’Ordenació Detallada, durant el març i l’abril del 2021.
També durant el 2021 es van rebre els informes sectorials preceptius per a l’aprovació inicial.
Per a l’acalde d’Alaior, José Luis Benejam, aquest és un pas clau en el futur d’Alaior per als propers 20 anys. Estem parlant de «vies de circulació, nous pàrquings, però també de noves zones d’equipaments bàsics per al municipi, com és el desenvolupament UA-04 AL, on es construirà el nou centre de dia, el nou geriàtric i l’anhelada sala multifuncional, així com pisos de protecció oficial i aparcament, tot envoltat per una zona verda, i el primer edifici del qual, que serà el centre de dia, esperem que es pugui començar a construir l’any que ve».
Benejam ha destacat la gran feina de l’àrea d’urbanisme «la redacció d’un pla general és molt complexa. Fa molt que treballen i s’han hagut d’enfrontar a tota mena d’inconvenients. El contingut d’aquests documents és resultat d’un procés de treball llarg i laboriós, inclosa la participació ciutadana».
«Vull traslladar-los el meu agraïment per la bona i intensa tasca feta. Sens dubte, amb aquest document important donarem resposta a les necessitats que té Alaior i a demandes històriques, però també pensem en les que puguin venir en un futur».
Per part seva, el tinent d’alcalde i regidor d’urbanisme, Cristóbal Marqués, ha destacat la complexitat d’arribar fins a l’aprovació inicial, «ja va ser complicat començar a desenvolupar el pla General amb la nova LUIB, però és que el 2020 vam haver de parar el pla i refer-lo pel decret 9/2020 del Govern de les Illes Balears, que afectava diverses zones del municipi. Hem perdut un any per aquest decret, però la feina feta marcarà un abans i un després en el desenvolupament d’Alaior».
Així mateix, posa de manifest «l’esforç de l’Ajuntament d’Alaior de seguir tramitant llicències, tant en l’àmbit urbà on hi ha molt moviment, com en rústic, amb la tramitació de prop de 20 agroturismes al terme municipal durant els darrers anys, un esforç que també ha revertit en l’econòmica circular del municipi i l’illa».
Del nou pla general destaquen tres pols amb xarxes d’equipaments molt completes i estructurades:
1- la zona esportiva de la UA-10AL, al costat del camp de futbol de los Pinos existent, que s’integrarà i potenciarà al parc urbà del Clot de n’Abella.
2- la UA-04A on es plasmen els abans esmentats nou centre de dia, nou geriàtric, sala multinacional, pisos de protecció oficial i aparcament. Aquesta zona es completarà amb la zona de davant del Mestre Duran amb la construcció del nou centre de salut.
3- un centre de salut a Cala a Porter aprofitant una zona en desús al costat de l’antiga depuradora.
Cal destacar també l’augment i el reforç d’aparcaments:
1- una proposta alternativa a l’aparcament de la platja de Son Bou.
2- aparcaments perimetrals al nucli urbà d’Alaior: ampliació de l’existent al carrer de Ciutadella i un a la zona de Sant Pere Nou, darrere del pàrquing ja existent al costat de correus.
3- aparcaments de reforç interiors a UA-05AL (antiga fàbrica Timoner Espanya), un altre pàrquing entre els carrers Baixamar i s’Androna i ampliació del pàrquing del carrer Comerç amb una altra planta.
D’altra banda, són importants l’ampliació del polígon industrial, el teixit cohesionat i estructurat de l’àrea de creixement de sòl urbanitzable al sud de la Carretera Nova, així com l’augment dels paràmetres d’edificabilitat i ocupació a Cala a Porter.
Al pla de 1994 l’edificabilitat de baixa densitat era de 0.28 m3/m2, amb una ocupació del 20%, i al nou l’edificabilitat passa a 0.35 m2 st/m2s amb una ocupació del 35%.
El fet de tenir un document únic de referència al costat del catàleg d’elements i espais protegits és especialment rellevant també.
Finalment, José Luis Benejam ha volgut convidar una altra vegada a tots els ciutadans i ciutadanes que, quan el pla surti a exposició pública aportin les seves opinions i suggeriments, «tot i que sabem que l’urbanisme és complex i la lectura dels documents una mica complicada, aquest ha de ser un document de consens que reuneixi totes les inquietuds i ens impliqui a tots els veïns i veïnes».