El Govern i l’Estat presenten un pla d’inversions en transició energètica que implicarà assolir el 30 % de producció d’energies renovables en quatre anys

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, han presentat aquest dilluns, acompanyats de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, el Pla per a la Transició Energètica de les Illes Balears. Aquest Pla està finançat amb 233 milions d’euros provinents del Programa de Recuperació, Transformació i Resiliència i entre els seus objectius preveu passar del 6 % de producció d’energia a partir d’energies renovables actual fins al 30 % l’any 2026, així com la creació de 7.000 llocs de feina.

La presidenta Armengol ha destacat que aquest pla inclou projectes específics que suposaran “un salt qualitatiu i quantitatiu fonamental per a aconseguir una transició ecològica justa”, que posa èmfasi en qüestions com “la lluita contra la pobresa energètica” i fa una “aposta ferma per la implantació d’energies renovables, pels projectes d’autoconsum compartit, per la mobilitat sostenible o en la gestió del cicle de l’aigua”. D’altra banda, també ha recordat el fet que els fons que financen aquest pla provenen d’uns fons europeus que estableixen un suport específic als territoris insulars. “Ja fa anys que apostam per la descarbonització i la producció d’energies renovables i ara els fons europeus ens donen l’oportunitat per transformar la nostra realitat d’acord amb aquests objectius pels quals ja treballàvem “.

Així mateix, el vicepresident Yllanes ha indicat que «aquest Pla té actualment una importància estratègica per tal de deixar de dependre energèticament de l’exterior i apostar per la sobirania energètica. Accelerar la transició i la implantació de renovables és la manera més eficaç de baixar la factura de la llum, tal com hem evidenciat tristament al llarg de les últimes setmanes. Un dels objectius d’aquest Pla és blindar energèticament les Illes Balears. A més, també és una aposta per transformar el nostre model econòmic en un altre de més sostenible, respectuós amb el planeta i que avanci en la diversificació del nostre teixit productiu i generi noves oportunitats laborals, estables i de qualitat».

Sis programes d’actuació

El Pla presentat avui es desenvolupa en sis programes. El primer programa és el dedicat a la creació de cinc oficines de dinamització per a la transició energètica (6,5 milions). Aquestes oficines, que han de cobrir tot el territori, tenen la funció d’acompanyar i guiar la ciutadania, les empreses i les administracions en l’absorció dels ajuts, a més de conscienciar la ciutadania i assegurar que la transició energètica és inclusiva i, per tant, arriba a totes les capes de la societat.

D’altra banda, el segon programa preveu la inversió en projectes innovadors que puguin diversificar el model productiu (33,8 milions), finançant projectes que creïn llocs de feina estables i de qualitat i estimulant el talent innovador.

La major mobilització de recursos és la destinada als ajuts per a l’impuls de la transició energètica. L’objectiu és arribar a sectors no coberts per altres ajuts existents i impulsar la generació d’energia, l’emmagatzematge i la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles. Els beneficiaris podran ser particulars, donant prioritat als col·lectius vulnerables; les empreses, afavorint sobretot les petites i mitjanes empreses, i l’Administració pública.

Així doncs, el tercer programa destina 70 milions d’euros a afrontar els reptes de la insularitat, amb el finançament de més de 2.000 punts de recàrrega alimentats amb energia solar, la promoció de sistemes de lloguer compartit o la promoció del transport col·lectiu en zones d’alt valor ambiental. També preveu acompanyar la creació de zones de baixes emissions i actuacions de descarbonització de la mar, afavorir l’electrificació de fins a 20 ports i fomentar la construcció d’embarcacions de zero emissions, entre altres actuacions. Finalment, inclou accions d’autoconsum i emmagatzematge en infraestructures del cicle de l’aigua.

Cal destacar també la voluntat que aquesta transformació del model energètic sigui socialment justa. Per això, el quart programa destina 30 milions a l’impuls de projectes integrals d’autoconsum en edificis amb habitatges on viuen famílies en situació de vulnerabilitat, entre altres actuacions que també impliquen l’Administració pública i els grans consumidors d’energia. El cinquè programa destina 68 milions a ajuts a la generació d’energies renovables i dona prioritat al sòl urbà, així com a la solarització d’aparcaments, els sistemes d’emmagatzematge, la creació de comunitats energètiques i la millora en la gestió de la xarxa. Finalment, cal destacar l’aposta per la transició energètica a l’Administració de la Comunitat Autònoma, establerta en el sisè programa, que inverteix 25 milions per assolir l’objectiu d’arribar al 35 % d’autoconsum l’any 2026.

L’acte de presentació d’aquest Pla s’ha duit a terme a la seu de l’Autoritat Portuària de les Illes Balears. També ha comptat amb la presència del president de l’APB, Francesc Antich, i de la delegada del Govern central, Aina Calvo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.