Tal com ha recordat Garrido, «el Programa de Policia Tutor va néixer a les Illes Balears i s’ha anat estenent a la resta de l’Estat, amb l’objectiu de col·laborar amb tota la comunitat educativa a donar una solució a problemes de l’alumnat que són molt canviants, com també es fa fomentant la mobilitat segura des d’Educació Viària».
Per la seva banda, March ha defensat que «els i les policies tutors són imprescindibles i eficaços perquè l’escola tengui un contacte i una coordinació amb la comunitat, i és un personal de referència estès a totes les Illes».
L’objectiu dels policies tutors és reforçar la prevenció, la sensibilització i la detecció precoç de conductes de risc entre l’alumnat, relacionades amb possibles casos d’absentisme escolar, assetjament i situacions de risc social.
Suposa que un membre de la policia local, amb formació específica i especialitzat en la resolució de conflictes privats i en l’entorn escolar, actuï com a col·laborador proper als centres escolars i faciliti la resolució d’aquests problemes, incloses les conductes de risc relacionades amb menors. Es tracta d’un policia local dedicat especialment a col·laborar amb el món educatiu i amb els professionals de l’àmbit social, sense perdre la condició d’agent de l’autoritat i tot el que representa.
Pel que fa al Programa d’Educació Viària, el qual s’inclou per primera vegada en aquest conveni, té com a objectiu afavorir la mobilitat segura entre els estudiants de les Illes Balears i formar-los en aquesta matèria.
Ambdós programes estan coordinats per l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears i estan implantats a la majoria dels centres de les Illes Balears. De fet, en el curs 2020-2021 han participat en el Programa de Policia Tutor 175 centres i quasi 59.000 alumnes, amb un total de 5.125 actuacions per fer front a l’absentisme i l’assetjament escolar, actuacions amb menors fora de l’àmbit escolar o en l’àmbit de les noves tecnologies, les quals han incrementat el seu ús per mor de la pandèmia.
El Programa d’Educació Viària té adherits 58 municipis i en el darrer curs hi han participat més de 42.000 persones, amb un total de 2.912 hores formatives teòriques i pràctiques.
Per part del Govern, també han assistit a la signatura el director general d’Emergències i Interior, Jaume Barcerló, la cap del servei d’Atenció a la Diversitat, Marta Escoda, el coordinador del programa Policia Tutor, Rafel Covas, i la coordinadora d’Educació Viària, Llucia Pons.