La façana de la Catedral, per la part de la plaça, quedarà transformada per moments amb la projecció d’un videomapatge commemoratiu dels 25 anys de Menorca com a Reserva de la Biosfera. El videomapatge, segons s’ha anunciat des del Consell de Menorca, serà el més gran que s’ha fet a l’illa fins al moment, de 40 metres de llarg per 20 d’alçada i sorprenent amb un espectacle de llum, so i color que farà viatjar als espectadors a través de la Reserva de Biosfera de Menorca. Aquesta projecció també compta amb una banda sonora composta especialment per a l’ocasió per part d’un compositor menorquí.
L’espectacle amb el videomapatge duu el títol de ‘La llum de la Biosfera’ i ha estat creat i produït per l’empresa IluminaM, amb una durada de prop de 10 minuts. De fet, la projecció s’inclou dins de l’esdeveniment ‘La nit de la Biosfera’ que el Consell ha previst per a aquest dissabte 6 d’octubre a la plaça de la Catedral a partir de les 21 hores. La celebració també estarà protagonitzada pels concerts que oferiran la cantautora Maria Àngels Gornès i el músic Shanti Gordi. Serà just abans de començar a sonar la música, a les 21 hores, quan a la plaça de la Catedral s’apagaran els llums del carrer i es projectarà el videomapatge, que durant la nit es projectarà també més d’una vegada.
Aquesta ‘Nit de la Biosfera’ a Ciutadella, amb l’espectacular videomapatge i els concerts de M. Àngels Gornès i Shanti Gordi, serà un dels dos actes centrals que aquest cap de setmana acollirà Menorca del programa per celebrar el 25è aniversari de la declaració de Menorca com a Reserva de la Biosfera. L’altre plat fort, coincidint just amb la data de la declaració per part de la UNESCO, tindrà lloc aquest diumenge 7 d’octubre a les 18.30 hores al Teatre Principal de Maó, amb un acte institucional amb els discursos de les autoritats principals, però també acompanyat d’un espectacle amb música, dansa, monòlegs i unes quantes sorpreses més.
En aquest cas, l’entrada també és gratuïta però s’ha d’haver obtingut prèviament una invitació, a través de la taquilla del Teatre Principal o del Servei d’Atenció Ciutadana (SAC) de la seu del Consell a Ciutadella. Entre les actuacions que s’hi podran veure, en un acte conduït per Dani Bagur i Rita Barber com a presentadors, hi haurà les actuacions musicals de Cris Juanico, de Leonmanso i de Rita Barber, a la vegada que també s’hi mostraran projeccions audiovisuals, dansa a càrrec de l’Escola de Dansa Carmen Estela, poesia de la mà de Ponç Pons o un monòleg per part de l’actriu Laura Pons.
Dins el calendari d’actes que es venen fent des del mes de setembre i fins a finsls d’aquest 2018 per part del Consell de Menorca relacionats amb el programa commemoratiu del 25è aniversari de la Reserva de la Biosfera, aquests dies també se n’hi ajunten dos més. Un és la presentació, aquest divendres 5 d’octubre a les 19 h a la seu del Consell a Maó del llibre ’25 anys de Menorca Reserva de Biosfera. L’origen d’una declaració històrica’, escrit conjuntament per Joan Huguet, que era president del Consell quan es va aconseguir la declaració per part de la UNESCO, i la periodista Laura Pons.
Amb pròleg de Tomás de Azcárate i aportacions també de Cipriano Marín, Juan Rita, Miquel Àngel Limón i Josep Miquel Vidal, així com de nombroses fotografies, l’obra recorda com van ser les passes inicials, les gestions i l’empenta que van tenir un grup de científics i polítics menorquins per arribar a un objectiu tan important per a Menorca. En aquell moment, Menorca es va convertir en la primera illa del món que es considerava Reserva de Biosfera en la seva totalitat, i no només una part del seu territori com s’havia fet fins el moment.
També, aquests dies, des del passat dilluns i fins al 14 d’octubre, la Xarxa de Biblioteques de Menorca organitza l’exposició ’25 anys de llibres i audiovisuals sobre Menorca Reserva de Biosfera’, que suposa un recull de tot el material que s’ha anat publicant al llarg d’aquests anys i que es troba entre el seu fons. La mostra inclou tant llibres com audiovisuals i també material didàctic, podent-se veure a les biblioteques de l’illa. L’exposició s’acompanya d’una guia de lectura impresa, que també es pot trobar en versió digital al web de la Xarxa (http://www.bibliomenorca.net).