L’Institut d’Innovació Balear de les Illes Balears (IDI) invertirà 310.000 euros en la transformació de la indústria balear mitjançant una línia d’ajuts destinada a la digitalització, la internacionalització i la sostenibilitat de les empreses. Les subvencions, en format de xecs de consultoria, es poden sol·licitar fins al dia 19 d’abril. Aquest divendres, el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha presentat els ajuts a la indústria durant una visita a Ca na Maru, empresa que ja ha participat en anteriors convocatòries de l’IDI. La consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local del Consell de Menorca, Cristina Gómez; la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis; i la gerent de Ca na Maru, Maria Riudavets Florit han assistit a la visita.
Jesús Jurado ha destacat que «enguany s’ha incrementat el pressupost en 40.000 euros a causa de la bona acollida d’aquest ajut entre les empreses industrials». Jurado ha afirmat que «una quinzena d’empreses menorquines ja s’han presentat a anteriors convocatòries d’aquest ajut, algunes de les quals han repetit». Precisament, Ca na Maru és una de les empreses que va participar a la convocatòria anterior dels Xecs, precisament a la línia d’iDigital, per elaborar plans de transformació digital.
Els xecs de consultoria de l’IDI ofereixen a les empreses l’oportunitat de realitzar el càlcul de la seva petjada de carboni i d’elaborar plans de transformació digital, així com plans de promoció exterior. Aquests ajuts permeten a les empreses planificar i marcar una ruta de treball abans de fer la passa de la digitalització, vendre a l’exterior o ser més sostenibles.
L’ajut que s’ha presentat contempla tres línies:
- iDigital, per a l’elaboració de plans de transformació digital: les empreses rebran 60 hores de consultoria per elaborar un pla de digitalització.
- iExporta: els beneficiaris rebran 36 hores de consultoria per a l’elaboració d’un pla estratègic d’internacionalització, així com per a la definició i posada en marxa del pla de màrqueting internacional en un mercat concret.
- iSostenibilitat: les empreses rebran 14 hores de consultoria per identificar i calcular les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i proposar un pla de reducció d’aquestes emissions.
Aquesta iniciativa permetrà que més d’un centenar de petites i mitjanes empreses industrials consolidin el camí de transformació per a una indústria més competitiva a les Illes Balears.
Els xecs de consultoria es complementen amb els ajuts de la Direcció General de Política Industrial en matèria de digitalització, ja que les empreses, gràcies als xecs, poden definir el full de ruta i posteriorment acollir-se a la convocatòria de modernització de l’estructura productiva i digital per finançar la implementació de les accions previstes en el pla.
De la mateixa manera, els ajuts de la Direcció General de Promoció Econòmica i Emprenedoria donen suport a la implementació de les accions mitjançant les subvencions per a projectes d’internacionalització.
Cal recordar també que el passat mes de desembre va entrar en vigor el Decret 48/2021 que regula el Registre balear de la petjada de carboni, que obliga a les empreses de més de 50 treballadors o que facturin més de deu milions d’euros a realitzar i verificar el càlcul de la petjada de carboni. Les empreses de menys de 50 treballadors podran accedir al registre sense verificació i sempre de manera voluntària. Així, les empreses que hagin realitzat el càlcul de les seves emissions a través de la convocatòria de xecs de sostenibilitat podran inscriure i registrar el resultat tant en el Registre balear de petjada de carboni com en el Registre de la petjada de carboni del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO).
Les empreses que sol·licitin l’ajut rebran l’assistència d’un consultor especialitzat que els guiarà en el procés i elaborarà un pla personalitzat per a cada beneficiari. El procés de sol·licitud dels xecs es farà a través de la seu electrònica de la CAIB i de la web de l’IDI. Les empreses poden accedir a una o a les tres línies contemplades; només cal fer una sol·licitud per a cada xec de consultoria.
Els xecs són una evolució d’iDigital, que durant tres anys va permetre a les empreses disposar d’un pla de transformació digital. Davant de la bona acollida d’aquesta iniciativa, l’IDI va ampliar l’any passat les consultories a nous conceptes i necessitats de la indústria, com són la internacionalització, a través del programa iExporta, i la sostenibilitat, a través d’iSostenibilitat.
Durant aquests quatre anys, un total de 156 empreses de les Illes Balears s’han acollit als xecs de consultoria. Pel que fa a la convocatòria de l’any passat, un 49 % dels participants va dur a terme un pla de digitalització, un 44 % de sostenibilitat i un 7 % d’internacionalització. Pel que fa als sectors de les empreses que es varen beneficiar dels ajuts, un 38 % eren de serveis auxiliars a la indústria, seguit del sector agroalimentari (21 %), nàutic (11 %), hàbitat (11 %), moda (6 %), indústria transformadora del metall (6 %), químic (4 %), i audiovisuals i arts gràfiques (3 %).
Aquesta convocatòria s’emmarca en el Pla d’Indústria de les Illes Balears, concretament en la línia d’acció d’acceleració tecnològica, modernització i innovació. Aquest Pla Estratègic Industrial 2018-2025 és un instrument fonamental per assolir els objectius de diversificació i millora del model productiu, que orienten les polítiques de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica.