Una mirada als astres Per Antoni Liz

 

Ja fa temps que no feim una ullada als planetes. Aquesta setmana estaran tots a tir de telescopi …

Hem tingut un hivern amb contades ocasions per fer una mirada als planetes. Esperem que algun dia (o tots) de la propera setmana siguin «hàbils» per poder veure els astres. La situació serà especialment interessant cap a les 6 de la matinada.

El passat dissabte, dia 15, teníem la primera lluna plena de primavera, que senyalava la Pasqua aquest any.

El proper dissabte dia 23 tindrem la lluna en quart minvant i la darrera setmana del mes seguirà minvant a la vegada que passarà prop del quatre planetes que es troben en línia en la visió des de la Terra.

Al gràfic es mostra la posició «real» dels planetes amb les distàncies proporcionades. Els quatre que queden a la dreta del Sol es podran veure abans de sortir el Sol. El que queda a l’esquerra del Sol (Mercuri) es podrà veure després de la posta. Els planetes es mouen en el sentit indicat al gràfic, inclosa la Terra, però, com més enfora es troben del Sol més lents es mouen.

La lluna minvant de dia 25 passarà davall Saturn. El dia següent la trobarem davall Mart. El dia 27, ja molt minvada, arribarà a les proximitats dels planetes Venus, molt brillant, i Júpiter. Aquest mateix dia 27 es podran veure les llums cendroses de la Lluna, lleugerament il·luminada per reflex de la Terra «plena» que podrien veure els selenites.

Dia 29 d’abril tenim la màxima elongació de Mercuri. El planeta es trobarà en la seua màxima separació angular del Sol (quasi 21º) i és podrà veure, a la posta, entre les 21 i les 22 h, cap a ponent, seguint el Sol.

Casualment, a més, anirà acompanyat del grup d’estrelles conegut com les Plèiades (de Taure). A l’esquerra del planeta hi haurà les constel·lació de Taure (amb Aldebaran) i, més a l’esquerra, Orió. El Sol va arribant a les proximitats de Taure i els nascuts entre el 21 d’abril i el 21 de maig són del signe de Taure.

El planeta Mercuri vist amb telescopi es veu com a mitja lluna petita ja que el Sol il·lumina el planeta des del costat de baix.

A l’endemà, dia 30, hi ha la lluna nova amb la que comença la primera temporada d’eclipsis de l’any. Aquest primer serà parcial de Sol, només visible des de Sud-Amèrica. El següent amb la lluna plena del 16 maig serà Total de Lluna, visible des de Menorca. La fase total comença a les 5:29. Es veurà fins a la posta de la Lluna a les 6:31. Ja no es podrà veure el final de la fase total que serà a les 6:54.

En vista a la temporada d’estiu, igual que l’any passat, els planetes Júpiter i Saturn es trobaran prop de la seua oposició, seran prop de la Terra i es podran fer bones observacions des de l’observatori de Menorca igual que l’any passat. L’oposició de Saturn serà el 14 d’agost i la de Júpiter el 26 de setembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.