Bombyx Mori, el nou àlbum de 3,14 Els dies 14 i 15 de maig actuaran a Menorca

3,14 bombix mori

3.14 té diversos significats equivalents. Una constant matemàtica que no s’acaba mai i no s’assenta mai en un patró de repetició permanent. Aquest projecte recull el concepte 3.14 al món de la música modal, donant-li una nova definició. Tres catorze va néixer el setembre del 2018, per Efrén López, Ciro Montanari i Jordi Prats, tres músics que van decidir unir diferents tipus de llenguatges de música modal, tot mantenint la tradició d’algunes composicions antigues apreses dels seus mestres. La riquesa de les diferents cultures musicals del projecte ens van inspirar a obrir un nou camí: el videoart.

bombyx MoriNou Àlbum: Bombyx Mori

El sol travessa les moreres, arbres que afortunadament aporten la frescor, amb les seves verdes fulles, que atapeïdes converteixen en ombra la inclemència del sol. A l’inici de totes les coses, trobem sens dubte l’origen del saber. Vam conèixer doncs la misteriosa escriptura i la medicina, vam conèixer la llei i la música, i, amb la poesia, el poder de la paraula. Vam conèixer també tot allò que ens fou regalat, un refugi d’ànimes que estimen la bellesa. En un intent per imitar la natura, el Déu Huangdi, el primer governador de la Xina, demanà a la seva estimada concubina que mostrés al seu poble, i especialment a les dones com ella, l’art de la fabricació de la seda. Sorgida doncs, des de l’origen dels temps, el delicat teixit adquirí un lloc prominent, viatjant més enllà dels mars per ser gaudit per mans expertes i refinades. Ens agrada apuntar que fou la seda qui obrí rutes comercials, però tal vegada aquesta ruta, era un llarg fil, com el de la seda mateixa, que viatjà a través de països i territoris, aquest filament que ens uneix, que enfila als éssers humans i els enreda al llarg de les seves vides. De la natura, imitem els seus processos i emulem la seva violència; creem la bellesa genuïna que ens fa humans, sigui el preuat teixit que ens ocupa o bé la música que aquestes paraules acompanyen.

Artistes

3,14Efren López : Músic, compositor, productor i enginyer de so especialitzat en instruments de corda de la Mediterrània oriental, Orient Mitjà i Àsia Central. Ha participat en innombrables projectes amb músics d’Europa, del món àrab, de Turquia, de l’Iran i de l’Índia. Va ser el fundador de les bandes Trio Petrakis / López / Chemirani, L’Ham de Foc, Evo, Aman Aman, EAR i Sabir. Amb tots aquests projectes ha actuat a Amèrica del Nord i del Sud, Europa, Àfrica del Nord, Turquia, Índia i Xina. Des del 2005 organitza tallers de música tradicional amb professors del més alt nivell a diferents llocs, apropant les formes tradicionals als músics locals. Ha participat en la gravació de més de 60 discos, nou d’ells amb projectes propis, sent guardonats amb diversos premis a Espanya i Alemanya.

Jordi Prats:  Sarodista especialitzat en l’estil de música clàssica de l’Índia. Des del 2005 és deixeble de Pt. Shib Das Chakraborty, d’estil Senia Maihar Gharana, que afavoreix la bellesa melòdica i és famós per llargues seccions d’improvisació. També esta aprenent amb Sougata Roy Chowdhury i Arnab Chakraborty . Jordi ha actuat amb artistes i projectes de renom: Faran Ensemble, Amit Mishra, projecte Durbar, Indradeep Ghosh, Gad Tidhar, Avshalom Farjun, Sougata Roy Chowdhury entre d’altres. Originari de Barcelona, divideix el seu temps entre l’Índia i la seva ciutat natal, on és el director musical del centre “Güngur Arts”, un dels majors referents de la música i la dansa de l’Índia a Europa.

Ciro Montanari: El 2003 va iniciar el seu estudi de percussió índia (tabla) sota la disciplina de Pt. Sankha Chatterjee, professor a la Universitat Rabindra Bharat de Calcuta. Des del 2005 fins al 2009 va assistir al Conservatori Arrigo Pedrollo de Vicenza als cursos sobre “Tradicions musicals no europees” sota la direcció del mestre Federico Sanesi, i durant els darrers anys exerceix de músic actuant a Europa, Marroc, Orient Mitjà i Índia, entre d’altres. Ha col·laborat en diferents projectes: des del 2010 amb el mestre de rubab afganès, Ustad Daud Khan Sadozay, Festival Fes (amb Jordi Savall & Hesperion XXI), al Festival Konya Sufi, a Al Kamandjhati, entre d’altres. Des del 2012 col·labora amb el Labyrinth Music Workshop, un institut de música modal creat per Ross Daly, on enriqueix les seves habilitats musicals tocant amb músics de diferents tradicions modals.

Videoart

Aquest projecte compta també amb la possibilitat d’afegir Videoart en els concerts en directe, abillant així la música amb una dimensió d’expressió i estètica encara més completa. Seguint el fil conductor de la temàtica conceptual de ‘Bombyx mori’, tot reinterpretant la manida idea de la Ruta de la Seda a partir de l’aparentment insignificant cuc de seda. Aquest insecte fou al cap i a la fi l’humil motor que va originar l’esmentada via de comunicació cabdal per a l’intercanvi entre grans imperis . El contingut visual serà creat en directe tenint en compte les característiques tècniques, els elements arquitectònics, i els materials necessaris de l’espai on es realitza el concert. S’inclouen tant animacions creades expressament per a l’espectacle, com preses a temps real de l’acció que té lloc a l’escenari. Amb aquest element afegit, el públic es veu embolcallat amb nous estímuls visuals, transportant-se al centre de la història que expliquem, convertint-s’hi així en protagonista.

Actuacions a Menorca

14 de Maig – 20,00 h Es Claustre de Maó
15 de Maig – 19,00 h Espai Sant Josep de Ciutadella Antiga (Carrer Santa Clara, 9)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.