El grup, que es va reunir al Centre de Convencions des Mercadal, impulsat pel Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca, està format per representants dels ajuntaments de Menorca, de les juntes de caixers i dels veterinaris de l’illa que atenen els cavalls durant les festes, i es crea amb l’objectiu de fer feina conjuntament per millorar els protocols de benestar animal a les festes amb cavalls de la nostra illa.
Davant la tramitació del Projecte de llei de protecció, drets i benestar dels animals al Congrés dels Diputats, el Consell Insular de Menorca i els ajuntaments volen treballar per valorar en quina mesura la nova legislació pot afectar el desenvolupament de les festes amb cavalls que se celebren a Menorca. L’objectiu de la constitució del grup de treball és que Menorca s’avanci en l’anàlisi del benestar i el bon tracte als cavalls per garantir la continuïtat de les festes i, si cal, millorar-ne la realització.
En la reunió, l’investigador Sergi Olvera Maneu va presentar l’estudi encomanat pel Consell Insular de Menorca al Grup de Recerca en Endocrinologia, Fisiologia Reproductiva i Benestar Animal de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (ERPAW-UAB), integrat pels doctors Eduard J. Cunilleras, Xavier Manteca i Manel López, a més del mateix Sergi Olvera, veterinari i caixer a les festes de Maó. Olvera també és el responsable d’un estudi encarregat per l’Ajuntament de Maó sobre indicadors d’estrès en els cavalls que participen a les festes de Maó.
El conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria Ballester, va explicar als membres del grup de treball que el Consell ha encomanat aquesta investigació per fer recomanacions en matèria sanitària i de benestar animal per millorar les festes de Menorca amb la intenció de traspassar les recomanacions als ajuntaments, als veterinaris de camp i a les juntes de caixers, que hauran de fer una feina conjunta per adaptar les recomanacions a les festes de cada poble.
Tots els presents a la reunió van mostrar un gran interès per millorar les festes de Menorca en el sentit de preservar el benestar dels cavalls i vetllar per la continuïtat de la festa amb totals garanties que es compleixen els protocols de benestar animal. Es tracta, en definitiva, de fer una feina conjunta a favor d’un nou model de festa que garanteixi que les festes es puguin continuar celebrant molts anys més i en millors condicions, i d’avançar-se amb un conjunt de bones pràctiques a les prescripcions de la llei actualment en tramitació al Congrés de Diputats, i també de la futura llei de benestar animal en la qual treballa el Govern de les Illes Balears.
El grup de treball es tornarà a reunir a mitjan juny per conèixer i valorar els resultats de l’estudi dels investigadors de l’ERPAW-UAB, de diagnòstic i recomanacions per a la millora del benestar dels cavalls que participen a les festes de Menorca.