El diputat menorquí Pablo Jiménez (EUIB) ha exposat la seva preocupació per motius d’ordre administratiu-competencial i d’odre ambiental, referint-se a la moció presentada pel Partit Popular, la qual intenta formular dubtes sobre preocupacions socials i polítiques que no s’han abordat mai degudament.
Des de les peticions a Costes, els informes de la Conselleria, les peticions d’Ajuntaments i particulars, els parlamentaris han anat intercanviant postures sobre competències, sense acabar de deixar clar quins factors són els més importants en aquest debat. Per a Jiménez, el PP ha demostrat, una vegada més, el seu gran desconeixement sobre la normativa estatal de costes i sobre les pròpies competències del Govern i els ajuntaments que disposen de litoral. Per al diputat d’EUIB, el PP ha estat esquivant alguns coneixements de forma conscient, arribant a fer referència a cessió d’espais, un fet que mai pot ocórrer, i que seria més adient emprar els termes de ‘concessió’ o ‘autorització’. A més, ha deixat clar que a qui correspon competencialment aquest tema és a Demarcació de Costes, és a dir, a l’Estat. I que mentre no es transfereixin aquestes competències tot el que ocorri a la franja del litoral haurà de ser supervisat per aquest organisme.
Jiménez ha recordat que les autoritzacions i concessions poden sol·licitar-se de forma directa a Costes, o a través dels ajuntaments que volen explotar directament o a través de tercers els serveis de temporada. I que, just després, la Conselleria de Medi Ambient emet informes referents als pros i contres que presenten aquestes instal·lacions en les zones determinades.
“La Llei de Costes a la qual hi feu referència, la del 2013, és en raitat una reforma de la del ‘88 que afavoreix ocupacions privades del DPMT, amb pròrrogues de concessions més enllà dels 30 anys establertes aleshores, ampliant-les fins els 75, així com l’exclusió de determinats nuclis de població del domini públic, una cosa totalment en contra de l’ús públic i universal del litoral que inspiraba aquella llei original. Això és el que buscau vosaltres, la privatització del DPMT”, ha dit el diputat dirigint-se al GP popular.
Jiménez ha defensat l’activitat de la Conselleria, dient que aquesta se cenyeix a la legislació actual en matèria de Costes i que emet informes preceptius. Un informes que semblen no agradar mai als partits de l’oposició, que al incloure més qüestions i factors no econòmics se’ls escapa dels informes que acostumaven a crear ells, basats únicament en criteris capitalistes. “És normal que adopti criteris ambientals perquè aquesta és la seva obligació i és el que es requereix des de l’administració central. Pensar en el litoral com un espai per a prendre canyes és no conèixer a vulnerabilitat d’aquestos espais i la necessitat de limitar l’activitat econòmica allà on el seu impacte influeixi en l’equilibri dels ecosistemes”, ha continuat Jiménez.
Pablo Jiménez: “No acceptar que l’excessiva pressió humana sobre el litoral exerceix un efecte negatiu en la configuració de la línia de platja o la pèrdua o debilitament dels sistemes dunars, fets avalats per la ciència des dels anys ’70, és una autèntica barbaritat.”
Finalment, Jiménez ha dit que, un pic transferides les comptències en matèria de Costes, s’hi facin efectius els punts de la PNL aprovada en comissió.