El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el gerent de l’Institut Balear de Natura (IBANAT), Joan Ramon, han presentat, aquest divendres, els efectius que fan feina durant la temporada d’alt risc d’incendi forestal a Menorca. Aquest operatiu du en marxa des del primer de maig i hi estarà fins dia 15 d’octubre.
Una cinquantena d’efectius de l’IBANAT, agents de medi ambient i personal tècnic forestal de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat formen part del dispositiu d’extinció d’incendis forestals a Menorca. A més, es compta amb un helicòpter a la base del Mercadal.
Mir ha agraït la tasca que fan els efectius que fan feina a Menorca, «una part indispensable d’un model d’èxit com és el dispositiu interinsular, amb capacitat de mobilització de mitjans on sigui necessari, tot i que estiguin distribuïts per illes». El conseller també ha incidit en les feines prèvies a la campanya en matèria d’autoprotecció, unes actuacions que els particulars poden seguir fent «i que són clau per disminuir al màxim el risc d’incendi forestal, sobretot en una temporada on s’espera un augment significatiu de pressió humana», ha afegit Mir.
D’altra banda, Ramon ha recordat que està prohibit fer foc en terreny forestal, i també a menys de 50 metres del bosc. Sigui com sigui, per fer-ne entre els 50 i 500 metres, cal demanar autorització administrativa. Tot i comptar amb l’autorització, el gerent de l’IBANAT ha recordat que és necessari «prendre precaucions i estar pendent de les condicions meteorològiques en tot moment».
Aquests permisos es poden suspendre per part de la Conselleria davant episodis meteorològics adversos, com el fort vent o les temperatures extremes, per minimitzar així les situacions de risc per l’ús del foc en terreny forestal.
Fins al moment, a Menorca s’han produït dos conats d’incendis que han afectat una superfície total de 0,05 hectàrees.
Per a qualsevol dubte, es pot contactar al Punt d’Informació Ambiental (PIA), al 900 151 617, a l’agent de medi ambient que correspongui al municipi o contactar amb el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl (forestal.caib@gmail.com).