La consellera Rosario Sánchez rep suport de la presidenta del Parlament Europeu i la comissària europea de Cohesió i Reformes per desenvolupar l’estratègia per a les illes de la UE

El Govern de les Illes Balears ha rebut suport de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i de la comissària europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, de cara al desenvolupament de l’estratègia per a les illes i una agenda insular de la Unió Europea, tal com recull l’informe aprovat aquest dimarts pel ple del Parlament Europeu. Aquest acord a l’eurocambra representa “un punt d’inflexió” per a les illes per tal de rebre un tractament específic a les polítiques comunitàries, segons la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern, Rosario Sánchez.

Amb motiu del debat i aprovació d’aquesta iniciativa, a la qual ha treballat el Govern, la consellera Rosario Sánchez s’ha reunit a Estrasburg amb la presidenta del Parlament Europeu i la comissària de Cohesió i Reformes, juntament amb representants d’altres illes, després de l’aprovació a l’eurocambra de l’Informe sobre les illes de la UE i la política de cohesió: situació actual i reptes de futur, recolzat àmpliament, amb 577 vots a favor, 38 en contra i 10 abstencions.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha traslladat durant la trobada la seva satisfacció per l’aprovació de l’informe que demana a la Comissió Europea la plena implementació de l’article 174 del Tractat de Funcionament de la UE, el qual estableix que les illes han de rebre una atenció especial, i el llançament d’un Pacte de les Illes i una agenda insular europea. La comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, també ha mostrat el seu suport davant el consens de tots els representants de les illes a la reunió.

Per part del Govern, actualment des de la presidència de la Comissió d’Illes de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d’Europa,  la consellera Rosario Sánchez ha demanat a la comissària europea de Cohesió i Reformes que la Comissió realitzi un estudi sobre les particularitats de les illes de la UE i consideri una estratègia amb propostes concretes per a les illes. Així mateix, Sánchez ha indicat que amb l’aprovació de l’informe en el Parlament Europeu, és el moment de què la Comissió prengui la iniciativa en polítiques insulars que tinguin en compte les particularitats de cada conca marina, tal com proposa l’informe sobre les illes de la UE.

“PUNT D’INFLEXIÓ PER A LES ILLES”

“Tot aquest treball posa de manifest la necessitat d’avançar en una estratègia específica per a les illes en l’àmbit europeu que ha de desembocar en una Agenda insular per a la UE, abordant l’alta vulnerabilitat socioeconòmica i ambiental d’aquests territoris. Per això, és una gran oportunitat per a Espanya, en el marc de la pròxima Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea en 2023, impulsar un Pacte per les Illes Europees”, ha manifestat la consellera Sánchez a la reunió amb la presidenta del Parlament Europeu.

Per a la consellera, les illes d’Europa arriben a “un punt d’inflexió” gràcies a l’aprovació d’aquesta iniciativa a l’eurocambra i pel treball realitzat durant els darrers anys. “Tenim un gran aliat en el Parlament Europeu que ha manifestat que cal fer un tractament específic a les illes europees. La trobada amb Roberta Metsola i Elisa Ferreira ha estat molt fructífera i és una gran oportunitat per a les illes i la UE per a millorar les condicions de vida de 20 milions d’habitants”, ha declarat Rosario Sánchez després de la trobada.

La titular d’Hisenda i Relacions Exteriors, en representació de la presidència de la Comissió d’Illes de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d’Europa, ha fet en ambdues reunions una crida a l’elaboració i aplicació al més aviat possible d’un Pacte de les Illes, amb la participació dels principals actors interessats: les autoritats nacionals, regionals i locals, els operadors econòmics i socials, la societat civil, el món acadèmic i les organitzacions no governamentals, en la línia del Pacte Urbà i del Pacte Rural.

L’informe aprovat dimarts pel Parlament Europeu inclou una sèrie de qüestions relacionades també amb la declaració de Gotland (Suècia) de la Comissió d’Illes Cap a un pacte de les illes de la UE, impulsada sota la presidència de les Illes Balears, com ara el transport, l’energia, el clima, la protecció de la biodiversitat i el desenvolupament econòmic i social, entre d’altres.

La consellera Rosario Sánchez ha participat a les reunions amb la presidenta del Parlament Europeu i la comissària de Cohesió i Reformes amb representants d’altres illes d’Europa, com el president del Consell executiu de Còrsega, Gilles Simeoni, el president de Sardenya, Christian Solinas, i el vicepresident de Sicília, Gaetano Armao, entre d’altres, i el president de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu i autor de l’informe sobre les illes de la UE, Younous Omarjee. Per part del Govern, també hi ha participat el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens.

Els representants insulars han demanat des del consens el suport del Parlament Europeu per a un enfocament a mida i una adaptació del marc regulador i de finançament de la UE, i ha proposat disposicions específiques per a les illes. Així mateix, també s’ha demanat dur a terme una revisió dels règims d’ajuts estatals per a les empreses de les illes, inclosa la norma de minimis, per garantir la flexibilitat necessària als territoris insulars; la posada en marxa d’una Agenda insular per assegurar una visió insular transversal a totes les estratègies i polítiques de la UE; i una avaluació d’impacte insular durant el procés legislatiu europeu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.