El Govern de les Illes Balears ha signat un acord amb els sindicats UGT, CCOO, STEI, SPPME i CSIF per reduir la temporalitat en les administracions públiques de les Illes Balears, en compliment de la Llei 20/2021.
L’acord inclou les bases, els criteris i les baremacions per reduir la temporalitat per davall del 8 %, aprovat amb un suport sindical del 91 % a la mesa general de les administracions públiques, de la qual formen part tots els sindicats que estan representats a totes les administracions adherides. Aquest acord afecta els serveis generals de la Comunitat Autònoma i les administracions públiques adherides al procés de reducció de la temporalitat que coordina el Govern, com són els quatre consells insulars, 49 ajuntaments i 10 ens autònoms de diferents municipis.
La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha defensat que «és un acord important, que demostra la coordinació que hem estat capaços de dur endavant administracions i sindicats per davallar la temporalitat a menys del 8%, tenint en compte que ens hem marcat objectius més ambiciosos, com el fet de tenir un 0% de temporalitat als serveis generals de la Comunitat Autònoma”.
L’acord preveu que les places d’interins ocupades des del 31 de desembre de 2020 aniran a concurs oposició. Pel que fa a les places d’interins ocupades des del 31 de desembre de 2016, hauran de fer un concurs de mèrits.
Ara, el Govern haurà de posar en marxa les convocatòries d’oferta pública de forma immediata, amb la intenció de fer-ho entre el juny i el juliol. “Les bases que avui signam són garantistes perquè responen al que diu la Llei 20/2021, fan front a la temporalitat i ho fan amb seguretat jurídica”, ha assegurat Garrido.
A més a més, la consellera ha remarcat que l’acord compta “amb aportacions importantíssimes dels sindicats que avui signen, però també amb les aportacions dels tres sindicats que no signen, per la qual cosa entenem que recull el sentir de pràcticament tota la part social de la mesa”.
Cal tenir en compte que les bases per al procés d’educació i salut es negocien en les seves respectives meses sectorials. Els afectats d’aquest acord, per part de la Comunitat Autònoma, seran: 550 places, 223 per via de concurs oposició i 327 es convocaran per via de concurs. Del personal laboral, són 181 places, 24 a concurs oposició i 157 places aniran a concurs. Un total de 731 places pel procés d’estabilització a serveis generals, que deixarà la temporalitat al 0 %.
A aquestes places, també hi hem d’afegir l’oferta d’ocupació pública de 2018, de 278 places, ja en execució, i les ofertes pendents de convocatòria dels anys 2019, 2020 i 2021, de personal funcionari i laboral, de les quals 304 són de torn lliure i 194 de promoció interna.
La suma de totes aquestes places, que s’han d’executar durant els pròxims dos anys, és de 1.507 places dels serveis generals de la Comunitat Autònoma.
En total, el procés d’estabilització afectarà 10.000 places de treballadores i treballadors públics de la Comunitat Autònoma, entre salut, educació i serveis generals, per complir amb l’objectiu de situar la temporalitat per davall del 8 %.
L’acord signat amb els sindicats serà aprovat dilluns en forma de decret llei per part del Consell de Govern.