Calaix de sastre Per Antoni Liz

 

Avui tres temes curts: completam alguns aspectes del triangle de Pascal que no van tenir cabuda la setmana passada, les darreres notícies dels telescopi Webb i el solstici d’estiu de dimarts 21 de juny.

EL TRIANGLE DE PASCAL

L’aparell de Galton és un aparell mecànic que reprodueix experimentalment la distribució binomial. També permet veure la semblança entre una distribució binomial de moltes columnes i una distribució normal anomenada campana de Gauss. Galton era un cosí de Darwin. La campana de Gauss va ser proposada per Moivre (1667-1754) i Gauss la va aplicar a l’estudi dels errors experimentals aplicada a mesures astronòmiques. Els valores obtinguts agrupen al voltant d’un valor central de màxima probabilitat que minva amb la separació del valor central.

Al gràfic següent es mostra la semblança entre les dues distribucions.

WEBB SPACE TELESCOPE

El passat 7 de gener ja van comentar alguns aspectes del nou telescopi que ara torna a ser notícia. Tot ha funcionat bastant bé. Va arribar al punt de Lagrange, s’ha desplegat el telescopi, s’ha calibrat.

El proper 12 de juliol segons la Nasa es faran públiques les primeres imatges del telescopi. De moment, només s’han mostrat algunes imatges de prova.

Entre els dies 23 i 25 de maig un del 18 miralls hexagonals va rebre l’impacte d’un micrometeorit.

Es va preveure que el telescopi rebria esporàdicament impactes, ja que els miralls no es troben a l’interior d’una protecció tubular, com el Hubble. Per aquest motiu els miralls es van dissenyar per suportar rebre impactes de micrometeorits del tamany de grans de pols, de llum ultravioleta i de rajos còsmics.

Des del llançament del telescopi ja havia rebut 4 impactes petits. Aquest darrer ha estat un poc major. La Nasa informa que no afectarà gaire a la qualitat de les imatges.

L’aventatge dels telescopis reflectors és que es pot perdre un poc que superfície de mirall i açò només suposa menys llum recollida. Per mirar objectes amb molta llum, com la Lluna plena, es pot deixar destapat només una petita obertura al telescopi reflector. Si es posa un dit o la ma davant el telescopi ni ho notam.

Esperam ara a veure prest les primeres imatges i que no rebi de moment gaire impactes més com el que va tenir el mes passat.

SOLSTICI D’ESTIU

El proper dimarts dia 21 a les 11:15 hora oficial arriba el solstici d’estiu. Unes 6 hores més tard que l’any passat.

És el moment en que el Sol coincideix amb la direcció de l’eix de rotació de la Terra. L’hemisferi Nord es troba tombat cap al Sol.

Curiosament ara el Sol està uns 5 millions de quilómetres de enfora que el desembre.

Es el dia amb més hores de Sol. (Sortida a les 6:15, Posta a les 21:16, Durada dia 14 h i 59 minuts). Uns quants dies té la mateixa durada. Ara tenim unes 15 h de Sol i el desembre només 9 h.

Es el dia que el Sol passa, al migdia per la màxima altura. A Menorca 73,5º d’altura (73,5º = 90º – 40º + 23,5º).

És el dia que els Sol surt i es pon més cap al nord. (Sortida azimut 59º i Posta azimut 301º) Uns 31º cap al nord respecte a l’est i a l’oest.

A partir d’aquest moment comença l’estiu a l’hemisferi Nord. Els dies es començaran a fer més curts però farà més calor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.