Itziar Lecea / Ciutadella – Un any i 308 dies, com ens ha anat recordant de forma puntual el compte de twitter @NCiutadella, són els que Ciutadella ha estat sense cinema. L’empresa Moix Negre, lligada al negoci de telecomunicacions de Cototo Wifi, inaugurà per segona vegada el passat divendres les dues sales municipals. I ho fa amb un projecte que, com en el seu dia els gestors de Cinemes Canal Salat, va més enllà de les projeccions comercials. Cineclub, streamings, òpera, col·laboracions amb entitats, acolliment d’esdeveniments culturals…i alguna estrena menorquina que ja està en programació és amb el que Moix Negre arranca aquesta segona etapa de cines a Ciutadella. En rallam de tot abans de la inauguració amb Enrique Reig, un dels socis, junt amb Ignasi Saura, Jorge Garcelán.
– Com passau d’una empresa de telecomunicacions a gestionar uns cinemes?
– Poc abans de la pandèmia, vam començar el nostre negoci per donar un servei públic al centre històric de Ciutadella, on no hi ha fibra òptica, així que vam muntar l’empresa de Cototo Wifi. Paral·lelament, vam desenvolupar el projecte dels cinemes, perquè ens semblava un repte i un bon complement al negoci de telecomunicacions. De manera que vam estar molt atents quan van sortir les bases del concurs per a l’explotació de les sales, perquè ens feia moltes ganes. Als tres socis ens agrada el cine, i vam veure una oportunitat, de nou, de tornar a donar el servei públic des d’una altra branca. Així que durant un any ens hem dedicat a desenvolupar i treure idees de com ens agradaria que fossin els cines de Ciutadella. Ja teníem una bona part de feina feta quan va sortir el concurs de l’Ajuntament.
– Què podem esperar de la programació dels Cinemes Moix Negre?
– A nivell de programació, des del principi vam voler aprofitar els equipaments que ja tenien les sales. I no centrar-mos només en el cinema comercial. També tindrem el Cineclub de nou, que torna a les sales, i amb el qual farem altres esdeveniments, com cicles de cinema i altres projectes que estem acabant de definir. Una part important de la programació serà també la col·laboració amb altres entitats culturals locals. Durant els darrers anys s’ha dinamitzat molt la col·laboració entre les diferents entitats, i volem seguir aquesta línia. El nostre objectiu és que sigui un cinema per tothom, i que la programació s’adapti a les noves maneres de viure el món audiovisual, com pot ser oferir un servei de streaming.
– Els anteriors gestors van encetar altres línies, com la projecció d’òpera i ballet. Tindrem aquest tipus d’oferta també ara?
Si, de fet, aquest divendres tindrem una òpera en directe a la inauguració, que era una de les apostes que van encetar els anteriors concessionaris. A banda, farem un pica pica amb música en directe de la mà de Suc i Sopes a la terrassa per inaugurar, a partir de les 19h. I també projectarem tràilers i curtmetratges d’artistes audiovisuals locals. Dissabte ja començam amb la programació de projecció habitual, amb Los Minions, Padre no hay más que uno 3 i Elvis. Hem d’aprofitar les estrenes d’estiu, que solen ser fortes. Però també anirem incorporant aquest tipus de programació alternativa.
– Una part important de les sales, és la situació de l’equipament que va deixar l’anterior empresa. Com ho heu trobat?
– En si, l’equipament és molt bo i està en bones condicions. Hem de tenir en compte que són màquines que tenen menys de 10 anys, i amb una qualitat de so i projecció que ja voldrien tenir molts de cinemes de fora de l’illa. L’únic que sí que hem hagut de fer és comprar un nou projector per la sala 1, que ja s’especificava a les bases del concurs, perquè no funcionava. A banda d’actualitzar alguns equipaments, com el de 3D. Enguany arriba la segona part d’Avatar i vam voler fer la inversió en actualitzar l’equipament de 3D.
– I la part de bar, que és una bona part del negoci d’un cinema?
– Ho volem potenciar, per açò ho hem canviat molt de cara a la inauguració. La nostra idea és començar amb un bar de cinema bàsic, però, amb el temps, volem convertir-lo en un espai on puguis fer el pla complet d’anar al cinema i després quedar a sopar. Volem que no sigui només el lloc on comprar les crispetes. També hem de tenir en compte que és un local amb terrassa, i veiem una bona oportunitat per potenciar aquesta part del negoci.
– Veurem estrenes potents enguany?
– Cada setmana tindrem noves pel·lícules, estrenes incloses, tot i que és un tema limitat. Un cinema amb només dues sales no pot tenir la flexibilitat d’uns multicines per tenir totes les estrenes, perquè les distribuïdores, quan ofereixen una estrena, volen un compromís de mantenir la pel·lícula durant unes quantes setmanes. Així que les estrenes més potents les tindrem, però algunes potser arriben una o dues setmanes més tard per poder mantenir el concepte de programació de cinema per tothom.
– Els ingressos de sales han baixat a tot el món des que va començar la pandèmia. És un tema que us preocupa?
– Som conscients que, amb la pandèmia, el públic de cinema ha baixat. De fet, les distribuïdores ens han advertit d’aquest fenomen, tot i que també veuen que les taquilles s’estan recuperant a poc a poc. I, especialment, en el sector de població dels 30-40 anys i les persones jubilades, que és el gruix que sostenia la indústria del cinema. Ara els joves són els que van al cine, però tenim el repte de recuperar el públic més madur. De totes maneres, aquesta és l’estadística que tenim de la península. I creim que, amb una oferta interessant i variada, podem atraure el públic necessari.
– Tindrem alguna estrena menorquina?
– En tenim alguna programada, però no podem avançar res encara. Però sí, tindrem cinema fet a l’illa. Hem de donar oportunitat a la gent local per expressar-se, i un cinema és un escenari molt bo per aquest tipus d’esdeveniments.